Antena 3 CNN Actualitate Şeful CC sare să-l susţină pe Băsescu. Zegrean: Constituţia nu împiedică modificarea codurilor prin OUG

Şeful CC sare să-l susţină pe Băsescu. Zegrean: Constituţia nu împiedică modificarea codurilor prin OUG

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 18:44 31 Ian 2014 Modificat la 18:44 31 Ian 2014
Şeful CC sare să-l susţină pe Băsescu. Zegrean: Constituţia nu împiedică modificarea codurilor prin OUG
Foto: Intact Images
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, că nu există nicio problemă cu privire la emiterea unei ordonanţe de urgenţă în cazul unor eventuale modificări ale noilor coduri penal şi de procedură penală, care vor intra în vigoare sâmbătă. 
 
"Nu este nicio problemă cu ordonanţa de guvern. Au mai fost cazuri în care s-a dat. (...) Nu împiedică Constituţia să se dea o ordonanţă pentru modificarea legii penale", a spus Zegrean, referitor la promovarea unei OUG de modificare a unor dispoziţii din noile coduri, informează Mediafax
 
Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că nu poate face comentarii în legătură cu constituţionalitatea eventualelor modificări aduse printr-o OUG. 
 
"Nu pot spune dacă este sau nu constituţională, pentru că nu ştiu ce prevede", a adăugat judecătorul.
 
"Cum să modificăm, dom'ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanţă de urgenţă.
 
 
 
Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu vine la o zi după ce şeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi "devine scutul oamenilor corupţi".

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".
 
Formularea "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale" implică de fapt limitarea posibilităţii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie anunţată.



 

×
x close