Antena 3 CNN Actualitate Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Viorel Ţentiu figurează printre angajaţii MAI moldoveni acuzați că au favorizat peste 20 de infractori extrem de periculoși.

interpol
Şeful Biroului Interpol din Republica Moldova, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2024   •   22:50

Potrivit oficialilor de peste Prut, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina și alte țări au plătit angajaţi ai Ministerului de Interne ca să şteargă notiţele roşii, alertele de căutare implementate în bazele de date ale Interpol. Patru persoane au fost reţinute 72 de ore după o amplă acţiune desfăşurată pe teritoriul mai multor state. 

Printre ei s-ar afla si şeful Biroului Interpol din Republica Moldova, Valentin Ţentiu, suspect în dosar, şi care a fost plasat joi în arest preventiv pentru 30 de zile, conform deciziei magistraţilor unui tribunal din Chişinău, informează Radio Chişinău.

Schema prin care infractorii periculoși erau șterși de pe liste, cu sprijin la nivel înalt

Toate aveau acelaşi tipar: modificările la notificările roşii fuseseră operate în sistemul Interpol din Republica Moldova. Peste 20 de persoane căutate prin Interpol în întreaga lume au reuşit, într-un mod suspect, să obţină azil sau statutul de refugiat în ţara vecină, dar şi în alte ţări. Toate fac parte din aceeaşi organizaţie criminală. Infractori cibernetici din Ucraina, Rusia sau Belarus, care au cauzat daune de milioane de dolari.

"Un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție, pentru a permite peroanelor care fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii acestora, prin plata de mită către funcționari publici", spune Veronica Dragalin, procuror-şef Parchetul Abticorupţie. 

Odată ridicate notiţele roşii, infractorii s-au putut muta dintr-o ţară în alta, fără să fie prinşi. Cei acuzaţi că au operat alertele sunt înalţi funcţionari din Republica Moldova.

Peste 70.000 de persoane sunt date în urmărire în întrega lume prin notiţa roşie a organizaţiei Interpol 

"Presupusele, sume plătite de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA", a mai spus Veronica Dragalin, procuror-şef Parchetul Anticorupție, care anchetează acest caz. 

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
x close