Judecătorii îşi expun pe 21 de pagini argumentele pentru care au admis propunerea arestării preventive a lui Sorin Alexandrescu. Aceştia spun că, potrivit jurisprudenţei CEDO, pentru luarea acestei măsuri sunt necesare doar indicii şi nu probe indubitabile din care să rezulte vinovăţia. În acest caz, procurorii s-au bazat pe convorbiri telefonice şi simple discuţii ambientale între directorul Antena 1 şi Ioan Bendei.
Judecătorii admit că măsura arestării preventive este o măsură excepţională, iar dispunerea ei se face doar în cazuri temeinic justificate, iar odată lăsat în libertate inculpatul, există riscul tulburării ordinii publice. Cum Sorin Alexandrescu ar fi fost arestat preventiv pe baza unor indicii şi nu fapte concrete, nu ştim exact care ar fi pericolul cercetării sale în libertate.
Judecătorii spun că se presupune rezonabil că Alexandrescu ar fi săvârşit fapta de care îl acuză procurorii. Presupunerea este bazată pe discuţiile telefonice şi ambientale între cei doi, discuţii pe care Bendei le-ar fi putut orienta în direcţia convenabilă lui din moment ce făcuse un denunţ şi ştia că erau interceptaţi.
Mugur Ciuvică, despre motivarea instanţei:
Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis propunerea DNA de arestare, deşi la dosar nu există nicio probă a şantajului.
În 30 mai, în urma unei operaţiuni de forţă declanşată de DNA, directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul instituţiei a cărei şefă este Laura Codruţa Kovesi, sub pretextul unor simple audieri.
El a fost ridicat de DNA din faţa casei sub pretextul unor simple audieri, fără să fi fost citat în prealabil în dosar.