Antena 3 CNN Actualitate Şefii Ambulanţei din Bucureşti şi Ilfov, demişi pentru maşinile care au făcut 180.000 km stând pe loc

Şefii Ambulanţei din Bucureşti şi Ilfov, demişi pentru maşinile care au făcut 180.000 km stând pe loc

1 minut de citit Publicat la 01:27 31 Oct 2008 Modificat la 01:27 31 Oct 2008
Şefii Ambulanţei din Bucureşti şi Ilfov, demişi pentru maşinile care au făcut 180.000 km stând pe loc
În urma gravelor nereguli găsite la controlul efectuat în perioada 6-15 octombrie, printre care sustrageri de carburant sau faptul că se fumează în Salvări, directorii Serviciului de Ambulanţă din Bucureşti şi din Judeţul Ilfov au fost demişi.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a cerut lui Ovidiu Cismaru, managerul Ambulanţei din Bucureşti, să demisioneze. ?Aştept dă fiu demis şi voi acţiona în instanţă?, a spus însă Ovidiu Cismaru. Astfel, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB), Adrian Neacşu, a convocat în regim de urgenţă Consiliul de Administraţi, pentru a analiza raportul Corpului de control al Ministerului Sănătăţii. În urma şedinţei s-a luat decizia ca Ovidiu Cismaru să fie demis. ?Cel mai grav mi se pare faptul că SAMB are două softuri, unul pentru 112 şi altul pentru 961 şi din acest motiv salvarea ajungea cu întârziere la caz?, a spus Neacşu. Directorul medical Alis Grasu va asigura interimatul la conducerea SAMB până la numirea noii conduceri.
Aceeaşi s-a luat şi la Serviciul de Ambulanţă Ilfov, unde managerul Dorel Busuioc a fost demis în urma unor nereguli similare. La Serviciul de Ambulanţă ce deserveşte locuitorii judeţului Ilfov au fost găsite maşini nefuncţionale, care, în acte, apăreau cu 180.000 de kilometri parcurşi în 2008 şi aproximativ 10.000 de mii de litri de combustibil consumaţi. ?Masinile respective erau puse pe butuci. Nici vorbă să se fi mişcat din loc?, a spus subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
O altă neregulă descoperită se referă la nerespectarea ordinului privind asistenţa medicală de urgenţă prin folosirea echipajelor pe maşini fără cadru medical. Din raport mai reiese că, în unele cazuri, se folosesc maşini vechi, deşi au fost achiziţionate unele noi. În plus, unele ambulanţe nu sunt echipate corespunzător.
Ministrul Sănătăţii a prezentat o listă cu alte astfel de nereguli descoperite în urma controlului:
- situaţii în care echipajul a ajuns la bolnav cu un defibrilator descărcat
- sunt folosite mai mult truse personale decât truse unice
- există salvări cu doar trei solicitări, faţă de altele care au 10
- există echipaje destinate altor activităţi decât cele de urgenţă
- există ambulanţieri care nu sunt la serviciu, dar sunt pontaţi şi plătiţi
Antena3.ro

×
x close