Doi şefi din serviciile speciale au făcut dezvăluiri inedite la Sinteza Zilei despre neregulile găsite la DIPI.
Înainte de căderea Guvernului Ponta, şeful DIPI le-a cerut să constituie un control asupra fondurilor operative, şi apoi să urmeze distrugerea acelor documente justificative. Ele pot fi distruse legal. De ce? Pentru că există un volum foarte mare de documente, spaţiu de depozitare.
Echipa de control a fost numită din ordinul ministrului Gabriel Oprea, se constituie echipa de control şi avem surpriza să constatăm grave nereguli privind utilizarea acestor fonduri. Nu au fost de acord cu neregulile găsite şi ni s-a spus să le scoatem. Am spus că neregulile erau aşa, erau foarte grave. Erau folosiţi bani în alte scopuri. Erau folosiţi pentru cadouri, pentru şefi de instituţii.
Printre cei care au primit cadouri se numără şi Florian Coldea. Potrivit rechizitoriului, acesta ar fi primit un ceas. Ce a deranjat cel mai tare este că printre cei vizaţi de nereguli erau chiar şefi din DIPI.
Dacian Cioloş, informat de neregulile din DIPI
Cei doi susţin că l-au informat pe premierul Dacian Cioloş care nu a luat nicio măsură. „Poate domnul Cioloş nu avea percepţia acestui department. M-am întâlnit cu şeful de Cabinet. Acel mesaj a fost dat pe 6 ianuarie. Ministrul de Interne era Tobă. M-am întâlnit cu Paul Ghiorghiu, nu i-am putut reda informaţii din dosarele clasificate. I-am spus punctual că sunt probleme grave si că doresc să-l informeze pe premier să trimită corpul de control al ministrului. Mi-a spus că îl va informa şi că rămânem în contact. Nu am fost contactat”, a povestit unul dintre şefii de servicii speciale invitaţi la Sinteza Zilei.
S-a cumpărat un jacuzzi din fondurile operative care a făcut obiectul unei anchete. Aceste fonduri se foloseau după bunul plac al şefilor. Cei doi comisari au sperat ca domnul Cioloş o să ceară un control şi că CSAT-ul va ancheta, dar nu a fost aşa. DNA-ul a făcut un control făra să se facă tam-tam, fără mascaţi, fără să se ridice documente, după sesizarea făcută de către cei doi comisari şefi. Nu au avut niciun fel de contact cu şefa DNA Codruţa Koveşi. Toată activitatea celor de la DIPI era pe un soft. Acest soft a fot creat cu fonduri europene. După planul de verificare şi din ce au auzit cei doi comisari, au fost bani de finaţare, este vorba despre 5 milioane de euro pentru un soft. Dar, acel soft a fost înlocuit cu un soft al SRI-ului adus tocmai de şeful detaşat, Rareş Văduva şi care a rămas interimar până la desfiinţarea DIPI. Cei doi comisari au mărturisit cum au fost filaţi, ascultaţi de către SRI şi de către procurori din DNA.