Directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, Monica Pop, a fost găsită incompatibilă de Agenţia Naţională pentru Integritate.
Potrivit inspectorilor ANI, Monica Pop şi-a angajat avocaţii să reprezinte şi interesele spitalului pe care îl conduce.
Apărătorii au primit 60.000 de lei pentru a o reprezenta pe Monica Pop în procesele pe care le are în calitate de manager, în timp ce în procesele pe care le are ca persoană fizică, Monica Pop ar fi plătit avocaţilor doar 6.000 de ei.
Potrivit ANI, medicul Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a încheiat 62 contracte de asistenţă juridică şi de reprezentare în instanţă cu două cabinete de avocatură care au reprezentat-o şi ca persoană fizică.
"Pop Monica Daniela a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitate de manager, a încheiat, în perioada 2010 - 2013, un număr de 62 contracte de asistenţă juridică şi de reprezentare în instanţă a intereselor spitalului, cu Cabinetele de avocatură Puiu Gabriela şi Gătejeanu Florian.
Valoarea celor 62 contracte ale spitalului cu cabinetele de avocatură este de 60.650 lei. Totodată, Cabinetele de avocatură Puiu Gabriela şi Gătejeanu Florian au reprezentat în instanţă şi interesele acesteia, în calitate de persoană fizică, în aceleaşi procese civile ale căror părţi sunt Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi Pop Monica Daniela", se arată într-un comunicat remis joi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Potrivit sursei citate, între Monica Pop şi cabinetele de avocatură menţionate au fost încheiate 27 contracte de asistenţă juridică şi reprezentare, în valoare totală de 6.000 lei.
"Astfel, cabinetele de avocatură au fost remunerate atât de către Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, reprezentat de către Pop Monica Daniela, în calitate de manager, cât şi de către persoana fizică Pop Monica Daniela", se mai arată în comunicat.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 253 (1) din Codul Penal al României.
Infracţiunea de conflict de interese prevăzută de Codul Penal al României prevede: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".
Potrivit ANI, Monica Pop a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
"Pop Monica Daniela a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", mai arată ANI, potrivit
Mediafax.
Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.