Antena 3 CNN Actualitate Şefa Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, Viorica Oniga, trimisă în judecată pentru mită şi abuz în serviciu

Şefa Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, Viorica Oniga, trimisă în judecată pentru mită şi abuz în serviciu

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 16:23 18 Sep 2013 Modificat la 16:23 18 Sep 2013
Şefa Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, Viorica Oniga, trimisă în judecată pentru mită şi abuz în serviciu
Foto: sprocketink.com
Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul certificatelor de handicap eliberate fraudulos în Prahova.

Alături de Oniga, a mai fost trimisă în judecată şi Ioana Borcan, membru al comisiei, dar şi alte 11 persoane, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), remis miercuri, potrivit Mediafax.
 
Viorica Oniga, aflată în arest preventiv din luna mai, a fost deferită justiţiei pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, se precizează în document.

Ioana Borcan a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.
 
În acelaşi dosar vor fi judecaţi doi dintre intermediarii obţinerii de certificate frauduloase, Georgeta Oprea şi Sorin Octavian Gabor, ambii arestaţi preventiv, precum şi Georgeta Nicoleta Irimia, asistentă la Spitalul de urgenţă din Prahova.
 
Alături de aceştia, procurorii i-au trimis în judecată pe Lucian Ion Manea, Gheorghe Mihalcea, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Viorica Arsenie, Lia Aluna Dumitrescu, Alexandrina Dumitru şi Claudia Rodica Manea.
 
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut, fără drept, încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.

Ca urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma totală de 3.012.928 lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
 
Procurorii susţin că Viorica Oniga, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit de la inculpaţii Gabor Sorin Octavian, Neacşu Georgeta, Oprea Georgeta, Mihalcea Gheorghe, Pascu Mariana, Arsenie Veronica şi Dumitrescu Lia Aluna, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 122.600 lei.

Banii au fost primiţi pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a dispune încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor medicale care să ateste acest fapt pentru mai multe persoane, fără ca acestea să sufere de afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit.
 
Consiliul Judeţean Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma totală de 3.012.928 lei, iar Consiliul Local Ploieşti s-a constituit parte civilă, fără a preciza, până la finalul cercetărilor, suma cu care se consideră prejudiciat.
 
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile identificate în proprietatea inculpaţilor Oniga Viorica, Neacşu Georgeta şi Oprea Georgeta, mai precizează DNA. 

 
 

×
x close