Antena 3 CNN Actualitate Ședință de urgență din cauza variolei ovinelor. Toate mașinile care vin din Bulgaria vor fi dezinfectate la frontieră

Ședință de urgență din cauza variolei ovinelor. Toate mașinile care vin din Bulgaria vor fi dezinfectate la frontieră

GettyImages-474161306
Un focar de variolă ovină și caprină a fost confirmat aproape de granița României, în Bulgaria. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    12 Sep 2024   •   18:02

O ședință de urgență a avut loc joi, din cauza focarului de variolă ovină și caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria. Centrului Național de Combatere a Bolilor a decis împreună cu reprezentații isntituțiilor statului mai multe decizii, printre care instituirea unor puncte de control la frontierele dintre România și Bulgaria și amenajarea de puncte de dezinfecție la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria pentru cel puțin o lună.

„În urma confirmării focarului de variolă ovină și caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).

Astăzi, 12.09.2024, au fost convocați reprezentanții instituțiilor statului pentru a adopta decizii care au ca obiectiv principal protejarea sectorului zootehnic românesc, prin implementarea următoarelor măsuri de prevenire și control al variolei ovinelor și caprinelor:

    • alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii și produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria;

    • amenajarea de puncte de dezinfecție la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru dezinfecția obligatorie a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României;

    • informarea permanentă a fermierilor și a transportatorilor despre riscurile răspândirii variolei ovinelor și caprinelor și despre măsurile preventive obligatorii.

Prezenta decizie va produce efecte timp de 30 de zile de la data emiterii acesteia.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. 

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”, se arată într-un comunicat de presă. 

Variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală, care afectează ovinele și caprinele și care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale.

Un focar de variolă ovină și caprină a fost confirmat aproape de granița României, în Bulgaria.

Drept urmare, pentru a preveni extinderea bolii pe teritoriul României, autoritățile județului Constanța au decis să interzică desfăşurarea târgurilor şi aglomerărilor de animale în acest judeţ.

O altă decizie adoptată de Centrul Local de Combatere a Bolilor vizează prevenirea introducerii variolei ovinelor şi caprinelor din Bulgaria în judeţul Constanţa.

Autorităţile au adoptat mai multe măsuri, una dintre acestea fiind obligarea proprietarilor de animale de a sesiza de urgenţă medicul veterinar atunci când apar simptome de boală sau sunt modificări comportamentale sau cazuri de mortalitate, în rândul animalelor.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Focar de variolă ovină, aproape de granița României. Ce măsuri anunță autoritățile

 

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Focar de variolă ovină, aproape de granița României. Ce măsuri anunță autoritățile

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close