Duminică, la "
Secvenţial", Adrian Ursu a prezentat o grosolană ilegalitate prin care neamul Băsescu s-a făcut proprietar peste pământurile statului.
Prima moşie, 30 de hectare de livada la marginea Constanţei, într-o zonă cu preţ şi potenţial uriaşe, a fost dobândită în 2006 printr-o asociere în participaţiune între firma Global Business & Investment, deţinută de nepotul preşedintelui, Dragoş Băsescu, fiul arestatului Mircea Băsescu, şi o societate de stat, respectiv Staţiunea de Cercetare în Pomicultură Valu lui Traian. Combinaţie în care cei câştigaţi de fapt erau Băseştii, după cum rezultă din repartiţia profitului, adica 70% pentru firma controlată de nepotul prezidenţial.
Suspiciunile privind această asociere cu ferma de stat au fost de la început foarte mari. Grupul de Investigaţii politice, condus de Mugur Ciuvică, a descoperit cum şi-au tras Băseştii 30 de hectare în marginea Constanţei şi a semnalat că se pregăteşte un tun imobiliar, pornind şi de la obiectul de activitate al firmei nepotului preşedintelui: şi anume, dezvoltare şi promovare imobiliare!
Bănuiala că de fapt la mijloc este o mare ţeapă vine acum să fie confirmat de o instituţie extrem de serioasă a statului român. Curtea de Conturi a descoperit in 2012 cât de păgubos a fost contractul încheiat de Staţiunea pomicolă cu firma domnului Băsescu. Inspectorii curţii constata ţeapa dată statului: prevederile art. 4.3 al Contractului cu nr. 3277-22.12.2006 prin care se consemnează că „Bunurile şi valorile care reprezintă contribuţia la realizarea asocierii prin prezentul contract devin proprietatea comună" sunt contrare prevederilor art. 254 din Codul Comercial conform cărora prin asocierea în participaţiune, participanţii la asociere îşi păstrează dreptul de proprietate asupra bunurilor aduse în asociere pentru desfăşurarea activităţii.
Adică printr-o grosolană ilegalitate, neamul Băsescu s-a făcut proprietar peste pământurile statului, cu tot ce este pe ele. Concesiunea s-a transformat în împroprietărire abuziva, fapt ce ar fi trebuit să declanşeze imediat o anchetă penală şi pedepse severe. Deşi colosală, ilegalitatea aceasta nu este singura. Combinaţia Băseştilor a fost făcută înainte de a se obţine aprobarea forului tutelar, Academia de Ştiinte agricole şi fără niciun aviz sau acord de la Ministerul de profil, cel al cercetării! Mai mult, Curtea de Conturi constată că nici măcar obligaţiile de a vira minima contribuţie financiară din contract nu a fost respectată de firma controlată de familia lui Mircea Băsescu.
În final, angajaţii Curţii de Conturi dispun o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate dar atrag atenţia că nerespectarea obligaţiilor, inclusiv cele pentru recuperarea prejudiciului, atrag pedepse cu închisoarea, între 6 luni şi 3 ani.
Iată cum istoria penal-imobiliară a clanului Băsescu mai consemnează o altă filă de fapte rămase, deocamdată cel puţin, nepedepsite.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Secvenţial cu Adrian Ursu".