Dincolo de manuale, dincolo de cărţile de istorie, Al Doilea Război Mondial a însemnat o serie de drame şi de poveşti de viaţă.
Adrian Ursu a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii Secvenţial, proiectul jurnalistic "Cele 13 feţe ale războiului", care propune o nouă perspectivă asupra războiului, alta decât cea din manualele de istorie, la 70 de ani de când România a trecut de partea Aliaţilor.
În materialele video care însoţesc articolul puteţi urmări mărturisiri extrem de vii ale unor oameni care au trecut prin marea conflagraţie mondială. Sunt ruşi, sunt americani, sunt polonezi, sunt germani şi, desigur, români. Sunt veterani care au participat la evenimentele care au scris istorie.
De asemenea, veţi putea afla poveşti mai puţin cunoscute despre Al Doilea Război Mondial. Veţi putea afla ce făceau oamenii când nu erau bombardamente, când nu erau lupte.
Douglas W. Morrell, un american care în ciuda vârstei sale de 95 de ani e plin de viaţă, a luptat în trei războaie mari. A fost pe frontul din Coreea, Vietnam şi Al Doilea Război Mondial. Sergentul major Morrell fost doborât de trei ori şi a povestit drama trăită.
Generalul Alexandru Tudora, unul dintre cei mai iscusiţi militari pe care i-a avut România de-a lungul timpului, ne spune despre clipele de coşmar îndurate în luptele celui de-al Doilea Război Mondial şi felul în care a reuşit să supravieţuiască. Tudora a luptat până la istorica zi ce anunţa sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.