Antena 3 CNN Actualitate Sectorul care duce lipsă de 25.000 de mii de angajați în România. Se oferă salarii de până la 5.000 de euro

Sectorul care duce lipsă de 25.000 de mii de angajați în România. Se oferă salarii de până la 5.000 de euro

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:02 06 Feb 2023 Modificat la 13:02 06 Feb 2023
angajari romania
Sectorul care duce lipsă de 25.000 de mii de angajați în România. Se oferă salarii de până la 5.000 de euro Sursa foto: pixabay

În România se caută IT-iști, bucătari și electricieni. Iar statul vine în ajutorul celor care își doresc să înceapă un nou drum organizând cursuri de reconversie profesională în mai multe domenii.  

Se caută 25.000 de persoane în domeniul IT

În România, deficitul de specialiști în IT este de 25.000 de persoane, iar la nivelul Europei este estimat la 500.000.  

Iar salariile în acest domeniu cresc până la 5.000 de euro, motiv pentru care tot mai mulți tineri aleg să urmeze cursurile și să renunțe la meseria pe care o aveau.  

"Pot sa învețe atât partea tehnică, încep cu bazele programării. Se lucrează foarte mult în echipă, e un skill important", a declarat Bogdan Toader, mentor.  

Nici durata cursurilor nu este mare. Astfel că, după doar 10 luni, cursanții se pot angaja la marile companii.  

Iar costul unor astfel de cursuri, la privat, pot ajunge până la 5.000 de euro. Însă la stat, aceste programe de pregătire profesională sunt gratuite. Doritorii trebuie doar să fie în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.  

110 cursuri de reconversie profesională

În luna februarie, ANOFM organizează 110 cursuri de reconversie profesională pentru aproape 1.600 de persoane. 

"Cursuri de competențe cheie, de comunicare în limba română, cursuri de competențe matematice, știință, tehnologie. Sunt și pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale", a declarat Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM.  

Luna aceasta, cele mai multe cursuri de reconversie profesională sunt organizate de ANOFM în Municipiul București, dar și în județele Dâmbovița şi Brașov.  

Cele mai căutate meserii sunt cele de agent de securitate, bucătar, ajutor de bucătar, patiser, dar şi îngrijitor spații verzi. Românii se pot înscrie la cursuri de recalificare sau perfecționare pentru a deveni și contabili, frizeri, lucrători comerciali, specialiști în resurse umane, dar și electricieni, scrie observator.tv

×
Etichete: IT
x close