Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Buzău a rămas cu doar doi medici. Aceştia sunt proaspăt sosiţi acolo, după ce precedenţii ocupanţi ai posturilor au decis să plece din cauza volumului mare de muncă.
Bolnavii din Buzău care vor avea nevoie de ajutor de urgenţă în secţia de cardiologie a spitalului judeţean ar putea fi transferaţi către Capitală.
Secţia rămâne doar cu doi medici, care sunt noi. Ceilalţi care au lucrat până acum au plecat de la 1 octomrbie.
Managerul spitalului spune că a făcut tot ce era posibil pentru a aduce specialişti.
"Sperăm să fie o situaţie temporară şi să avem şi noi noroc cum au avut alte spitale judeţene care s-au aflat în această situaţie ca şi noi. Am închis secţia de cardiologie şi la o săptămână, două, trei, au reuşit să aducă trei medici deodată. Pacienții care se vor prezenta, urgențele, infarctele, vor fi trimsie la București, la spitalele desemnate în fiecare zi, cum se întâmplă şi acum", a declarat Ştefania Manolescu, director medical Spitalul Județean Buzău.
Secţia ar avea nevoie de cel puţin 6 medici pentru a funcţiona în condiţii normale. Cum mult timp au rămas doar doi chirurgi, secţia şi-a redus numărul de paturi.
"Secţia de cardiologie a fost micșorată de la 75 de locuri, la 30 de locuri. Sau au fost internați 30 de pacienți în cardiologie.Urgențele care nu pot fi transferate, care trebuie stabilizate vor fi stablizate în UPU şi ulterior în secţia ATI", a precizat managerul spitalului.
Autoritățile spun că au creat condiţii pentru a atrage resursa umana. Au realizat investiții în infrastructura spitalicească, iar secţiile au fost dotate cu aparatura de ultima generație, cu toate acestea puţini sunt cei care doresc să lucreze în secţiile aglomerate cum sunt cele de cardiologie.
"Facilitați sunt. Noi nu putem interveni la retribuție. Sunt plătiţi de Casa de Sănătate, unde salariile sunt acceptabilie, dar noi le asigurăm conditii de cazare, conditii decente de zi cu zi, aparatură la nivelul anului 2022" , a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Judeţean Buzău, care crede că soluţie ar fi modificarea legislației.
"Solutia nu este una miraculoasă, soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani. Şi lucram foarte intens la chestiunea asta. Sunt autorități locale care au reuşit să aducă în nordul ţării, în decurs de treni ani, 100 de medici într-un spital judeţean. Alţii au lipsuri, deci trebuie să vedem care este reţeta de suuces", a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Pe parcursul acestui an au fost organizate mai multe concursuri de ocupare a posturilor libere, din păcate doar trei medici si-au arătat interesul. Cele mai multe locuri sunt libere în sectiile Cardiologie, Terapie Intensivă, Diabet, Oncologie şi UPU.