A studiat în străinătate pe vremea când aproape nimeni nu reuşea să iasă din România, oamenii de rând fiind sub papucul dictaturii comuniste:
Data naşterii: 22 iulie 1951;
Locul naşterii: satul Dobreşti, comuna Bara (Timiş);
Studii: Institutul Teologic Universitar din Sibiu (‘74),
doctorat la lnstitutul Teologic Universitar din Bucureşti (‘76),
Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg (‘78),
Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Freiburg im Breisgau (‘80),
doctorat la Strasbourg (‘79).
După cum se poate observa din succintul său CV, perioada '76-'88 a fost marcată de călătorii în ţări precum Germania, Franţa, ori Elveţia.
Pe site-ul Patriarhiei ni se arată date importante din CV-ul Patriarhului Daniel:
1976-1978 – studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa);
1978-1980 – studiază la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau (Germania);
15 iunie 1979 - susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p).
31 octombrie 1980 - o versiune extinsă a acestei teze, pregătită sub îndrumarea mentorului său, pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, este susţinută la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, cu titlul: Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală;
1980-1988 – lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia;
Pe site-ul ganduridinierusalim.com se pot vedea mai multe fotografii cel puţin interesante: încă înainte de a se fi călugărit, Dan Ciobotea reuşise să intre în structurile cele mai înalte ale "puterii bisericeşti" - Alaturi de Patriarhul Iustin Moisescu si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teoctist Arpasu.
Revoluţia din '89 ni-l arată pe PF Daniel într-o ipostază cel puţin surprinzătoare: alături de g. Victor Stănculescu şi Dan Marţian, liderul de pe atunci al Camerei Deputaţilor:
FOTO: mirceaordean.blogspot.ro
Aşadar sunt multe lacune în ceea ce priveşte "cariera" liderului BOR: cum a reuşit, prin ce mijloace şi sprijinit de CINE?