Antena 3 CNN Actualitate Secretele longevităţii, la îndemâna tuturor | Care sunt activităţile şi alimentele care ne pot îmbunătăţi şi prelungi viaţa

Secretele longevităţii, la îndemâna tuturor | Care sunt activităţile şi alimentele care ne pot îmbunătăţi şi prelungi viaţa

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:08 23 Mar 2023 Modificat la 19:08 23 Mar 2023
BeFunky-collage (95)
Secretele longevităţii, la îndemâna tuturor | Care sunt activităţile şi alimentele care ne pot îmbunătăţi şi prelungii viaţa Sursa foto: Pexels |Pixabay

De exemplu, 15 minute de mișcare pe zi timp de 20 de ani ne pot aduce 16 ani de viață în plus. Pare o promisiune extrem de optimistă, dar această concluzie este rezultatul unor cercetări amănunțite despre modul în care corpul reacționează la exercițiul fizic regulat.

"Maximum 30% e responsabilă genetica pentru această longevitate. Restul depinde de factorii de mediu și mai ales de așa-zisul stil de viață, stil de viață însemnând efort fizic, exercițiu fizic, grădinăritul mai ales, și o alimentație bogată, fructe și legume proaspete.

Există multe substanțe antioxidante care pot fi utilizate, dar doar cafeaua sigură nu ajută să trăim mult, mai ales dacă este în exces. Ca o recomandare generală, poate o sigură ceașcă de cafea pe zi, ar fi o limită rezonabilă pentru toată lumea", spune prof. dr. Gabriel Prada, Institutul de Gerontologie Geriatrie "Ana Aslan"

Din păcate, speranța de viață la naștere în România față de alte state din Uniunea Europeană este destul de mică.

"Diferența este cam 6-7 ani. A crescut în ultimii ani, e adevărat, de la 70 media cât era la 75 aproape. La doamne, speranța de viață mea mare decât la domni, nu numai în România și în toată lumea", a mai spus prof. dr. Gabriel Prada, Institutul de Gerontologie Geriatrie "Ana Aslan".

Senatul științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o nouă ediție a Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie. Evenimentul propune un dialog între specialiștii din România și din întreaga lume, dar și cu publicul larg.

"Mi-am propus să abordez o problemă legată de nutriția la vârstnici și acest aspect vreau să-l leg și de modificările care apar odată cu înaintarea în vârstă, așa-zise modificări normale poate ne vor ajuta să realizăm așa numita longevitate activă, adică să adăugăm viață anilor şi nu numai vieții, aşa cum spunea academicianul Ana Aslan", a mai menţionat prof. dr. Gabriel Prada, Institutul de Gerontologie Geriatrie "Ana Aslan"

Evenimentul va avea loc pe 29 martie, ora 15:00, iar participarea este gratuită.

×
x close