Antena 3 CNN Actualitate Secretarul general al Academiei Române, audiat în cazul cesionării unei părţi din casa Coandă

Secretarul general al Academiei Române, audiat în cazul cesionării unei părţi din casa Coandă

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 19:15 20 Feb 2013 Modificat la 19:15 20 Feb 2013
Secretarul general al Academiei Române, audiat în cazul cesionării unei părţi din casa Coandă
Foto: Videonews
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, a fost audiat de poliţiştii bucureşteni în legătură cu o sesizare a Curţii de Conturi potrivit căreia a fost cesionat etajul casei familiei Coandă unei persoane fizice, deşi statul avea drept de preempţiune, potrivit unor surse din Poliţie, informează Mediafax.

Conform surselor citate, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul pentru Investigarea Fraudelor cu privire la faptul că în 2009, Academia Română ar fi fost cesionat casa din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29, deşi statul ar fi avut drept de preempţiune.

Parterul casei familiei Coandă se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RA-APPS, în timp ce drepturile litigioase pentru etajul imobilului au fost cesionate de Academia Română către o persoană privată, Marina-Vivien Slivinschi.

Pe 1 iunie 2012, Ministerul Culturii a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru etajul casei familiei Coandă, pârâţi în această cauză fiind Academia Română şi Marina-Vivien Slivinschi. Instanţa a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucureşti.

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu declara, în iunie 2012, că Ministerul Culturii a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care parterul casei familiei Coandă va fi trecut din proprietatea privată a statului şi din administrarea RA-APPS în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii, cu destinaţia de Casă Memorială şi Muzeu "Henri Coandă" în Capitală.

Acest demers vizează înfiinţarea la parterul casei familiei Coandă a Casei Memoriale şi a Muzeului Naţional "Henri Coandă", în care Ministerul Culturii intenţionează să aducă şi patrimoniul Coandă donat Academiei Române şi depozitat la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", precum şi pe cel donat statului român şi aflat la Muzeul Aviaţiei, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Preşedintele Asociaţiei Henri Coandă, Sorin Dinea, declara atunci că problema în cazul casei Coandă apare din faptul că imobilul a fost împărţit încă de la început între cele două moştenitoare ale familiei Coandă.

"Cele două surori au donat o parte statului român, prin Academia Română, iar cealaltă direct statului român, astfel încât acum avem două situaţii juridice (...) Una dintre surorile lui Coandă a donat această casă pentru a se face un muzeu, pentru a arăta aspecte din viaţa tatălui, generalul Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918, şi a fratelui său Henri Coandă", spunea Sorin Dinea.

Marina-Vivien Slivinschi a cumpărat de la Academia Română drepturile litigioase pentru etajul casei Coandă pentru o sumă de 350.000 de euro, potrivit unor documente puse la dispoziţia presei de către Asociţia Henri Coandă.

Potrivit lui Dinea, în Lista monumentelor istorice, casa Coandă este clasată ca monument de categorie B (monument de importanţă locală - n.r.).





×
Etichete: Academia Romana
x close