Seceta face însă ravagii în continuare, în multe judeţe! Unii fermieri abandonează culturile afectate. Numai în judeţul Galaţi 45 de mii de hectare au fost lăsate baltă, iar dacă în următoarele săptămâni nu va ploua suficient, localnicii sunt hotărâţi să nu intre cu combinele la treierat. Pagube semnificative sunt în sectorul păioaselor, unde peste 4.000 de hectare de culturi de grâu, orz şi orzoaică au fost distruse de secetă, scriu jurnaliştii de la ?Gardianul?.
Direcţia Agricolă Galaţi ar putea lua în calcul abandonarea recoltelor dacă în următoarele săptămâni nu vor cădea precipitaţii abundente. Conform jurnaliştilor de la ?Gardianul?, paguba este încă redusă, dar, dacă vremea va fi secetoasă în continuare şi dacă suprafaţa afectată va fi mai mare de jumătate, localnicii nu vor intra cu combinele la treierat atunci când va sosi vremea.
În judeţ, monitorizarea este continuă, societăţile agricole au solicitat comisiilor de evaluare inspecţii permanente. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, efectele secetei puteau fi evitate dacă ar fi existat un sistem de irigaţii bine organizat. Până în acest moment, la Galaţi, au fost abandonate circa 45.000 ha de cultură şi doar 6.000 de hectare sunt irigate, adică 2% din suprafaţa arabilă a judeţului.
O situaţie similară este şi în judeţul Bacău.
Oficialităţile locale ar putea iriga doar 6.800 de hectare din totalul celor 110.000. Sistemele de irigaţii au fost furate după 1989, iar refacerea lor ar necesita circa 150 miliarde de lei. Fermierii sunt conştienţi că suma necesară pentru refacerea sistemelor de irigaţii nu va fi niciodată alocată de guvernanţi, spun jurnaliştii.
Nici dublarea subvenţiilor anunţate de primul-ministru, de la 390 la 700 lei, nu rezolvă problema deoarece acestea vor ajunge la beneficiari abia prin luna august, când oricum este mult prea târziu.
Antena 3