La presiunea localnicilor, Primăria şi Consiliul Local Sebeş au decis să organizeze un referendum local, după ce o companie locală a anunţat că vrea să dubleze producţia de formaldehidă.
Formaldehida se produce la Sebeş de peste cinci ani. Până acum capacitatea instalaţiei era de 30.000 de tone anual, dar compania care o produce, Kronoşpan, a făcut demersuri pentru a dubla producţia. Garda de Mediu spune că noua instalaţie construită pentru dublarea producţiei trebuie demolată, întrucât nu are aviz de mediu şi nici autorizaţie de construcţie. Compania a primit un termen limită de 30 de zile, pentru demolarea instalaţiei, în caz contrar va fi amendată cu 100.000 de lei.
Demolarea este cerută şi de localnicii din Sebeş. Oamenii au protestat în acest sens, de câteva luni, în faţa autorităţilor din oraş. Conducerea firmei a susţinut, în repetate rânduri, că formaldehida pe care o produce nu ar avea nici un risc pentru populaţia din Sebeş. Compania invocă verificările făcute anterior de către Agenţia de Protecţia Mediului Alba şi de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca.
Societatea se confruntă şi cu alte probleme. În iunie, a fost amendată de Garda Naţională de Mediu cu 200.000 lei şi avertizată cu suspendarea autorizaţiei de funcţionare, din cauza depăşirii limitei privind emisiile de substanţe poluante. Iar luna asta a primit un ultimatum şi de la Ministerul Mediului, pentru a reduce poluarea.
Formaldehida este o substanţă toxică, folosită pentru producerea răşinilor, în industria mobilei. Lucrul cu această substanţă poate cauza afecţuni ale pielii, ochilor, precum şi probleme respiratorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus formaldehida pe lista substanţelor cancerigene.
Antena 3