Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, sociolog de profesie, semnează o cercetare, publicată de Q Magazine, în care anunţă că România se va confrunta cu o revoluţie sexuală sau o creştere a agresivităţii în 2019.
Conform cercetării, există posibilitatea ca în 2019 să existe în România mai mulţi bărbaţi aflaţi la vârsta căsătoriei, decât partenere. Astfel, pentru fiecare femeie, ar putea exista 1,3 bărbaţi. Sociologul arată că acest deficit de pe piaţa matrimonială poate fi amânat dar nu poate fi evitat.
Mai multe femei decât bărbaţi provoacă revoluţii. Ceauşescu a fost dat jos de "aglomeraţia de mirese".Deficitul de-o parte sau de alta pe piaţa matrimonială are efecte în viaţa socială a unui stat, arată Lăzăroiu. În anii '60, în Statele Unite exista un număr mult mai mare de femei la vârsta căsătoriei decât bărbaţi. Această situaţie a condus la o revoluţie sexuală, femeile fiind dispuse să ofere mult mai multe pentru a-şi găsi un partener. Faptul că potenţialii parteneri erau trimişi pe front a accentuat şi mai mult frustrarea socială cauzând mişcări de emancipare ale femeilor, ale negrilor, sau mişcarea flower-power, caracterizată de o liberalizare a sexului şi a drogurilor.
"Aglomeraţia de mirese" l-a dat jos şi pe Ceauşescu, explică Lăzăroiu. În anii '80, ca urmare a politicii demografice agresiv pro-natale din timpul regimului comunist, în România erau aproximativ două femei la un partener, ceea ce a condus la frustrare din acest punct de vedere. Dar, cum în timpul comunismului erau interzise avorturile, iar metodele contraceptive erau greu de găsit, frustrarea a devenit generalizată, pe de-o parte la femei, care se confruntau cu posibilitatea de a nu găsi un partener, iar la bărbaţi din cauză că nu puteau profita de oportunitatea de a alege dintre mai multe partnere.
Frustările unei revoluţii sexuale neîmplinite, pe lângă frustrările alimentare şi cele privind libertatea de exprimare au condus, în cele din urmă, la izbucnirea revoluţiei ce a dus la căderea comunismului.
Prea mulţi bărbaţi înseamnă o creştere a agresivităţii şi poate conduce la războaie.Reversul acestui deficit pe piaţa matrimonială, mai mulţi bărbaţi decât partenere disponibile,ar putea conduce la o creştere a agresivităţii, această situaţie fiind specifică perioadelor care au precedat războaiele, arată sociologul.
Aglomeraţia de miri, ar putea duce la o creştere a agresivităţii sexuale, în perioada apropiată anului 2019, fiind posibilă o creştere a numărului de violuri şi nu numai, numărul mare de bărbaţie este "un factor favorizant pentru instabilitate socială, pentru formarea găştilor de cartier şi creşterea crimelor cu violenţă".
În această situaţie, favorizaţi vor fi bărbaţii cu o situaţie materială mai bună, cei cu o educaţie superioară sau cei dotaţi din punct de vedere fizic, fiind mai probabil ca aceştia să găsească mai repede o parteneră.
Comportamentul din cadrul cuplului va suferi şi el modificări, bărbaţii vor fi mai atenţi cu femeile şi se vor strădui pentru a le face fericite. Există posibilitatea violenţei sexuale, dar, dacă competiţia dintre bărbaţi pentru cucerirea unei partenere va ieşi din zona violenţei, acest lucru va însemna o îmbunătăţire a resurselor personale şi a relaţionării cu partenera.
Legalizarea prostituţiei ar fi indicată.Lipsa partenerelor va crea premisele pentru înflorirea industriilor sexuale, în special a prostituţiei. Sebastian Lăzăroiu concluzionează că guvernul ar trebui să ia în calcul legalizarea serviciilor sexuale şi a prostituţiei pentru a diminua frustrarea resimţită de cei care rămân fără parteneră.
Consilierul prezidenţial susţine că, în cazul în care numărul de prostituate este mic, iar fenomenul este în afara legii, situaţia ar putea conduce la accentuarea agresivităţii şi violenţei sexuale, dar şi a conflictelor dintre bărbaţi, generate de o parteneră.