Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Ghiţă, noi acuzaţii grave la adresa lui Kovesi. Asesoft, implicată într-o operaţiune secretă a statului român

Sebastian Ghiţă, noi acuzaţii grave la adresa lui Kovesi. Asesoft, implicată într-o operaţiune secretă a statului român

5 minute de citit Publicat la 10:01 03 Ian 2017 Modificat la 10:01 03 Ian 2017
o_1b5gl8voq1n071ov8tneuip51sd.jpg
sursa: captura video/ Agerpres

Sebastian Ghiţă susţine, într-o nouă înregistrare, că a preluat Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu la sugestia Laurei Codruţa Kovesi, care ar fi dorit ca postul de televiziune să fie la dispoziţia "sistemului", afirmând, totodată, că, tot la cererea şefei DNA, societatea Asesoft, pe care fostul deputat o controla, a plătit, prin intermediul unei alte firme, avionul cu care a fost adus din Indonezia fostul director al FNI, Nicolae Popa, potrivit Agerpres.

"Kovesi m-a abordat în clădirea SRI numită K2. Stăteam împreună la masă şi mi-a spus că, ascultându-l de mult timp pe Vîntu, şi-a dat seama că acesta nu mai are finanţare pentru Realitatea TV. Şi mi-a propus practic, mi-a explicat cât de vulnerabil e Vîntu şi că va accepta, într-un fel, să primească finanţare şi să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că va putea să-l doboare, să-l scoată din joc mult mai repede şi gândindu-se, probabil, că Realitatea TV va deveni o televiziune supusă, ce va da ştiri laudative la adresa mai marilor zilei. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, am semnat acel contract de management cu Vîntu şi am acceptat să finanţez Realitatea TV", afirmă Ghiţă, la începutul înregistrării difuzate de România TV.

El arată, totodată, că a formulat un denunţ împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a acceptat să colaboreze cu anchetatorii tot la cererea Laurei Codruţa Kovesi.

"La ceva timp, au început fricţiunile dintre mine şi Sorin Ovidiu Vîntu, iar Codruţa Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare ca un dosar făcut pe baza acestor tensiuni, acestor certuri, să fie făcut de către dânsa. Şi a început să-mi explice cum şi în ce fel pot fi conduse discuţiile cu Vîntu, astfel încât ele să pară şantaj, ameninţare sau să se încadreze la nişte fapte penale. Am ascultat-o pe doamna Kovesi şi pentru că aveam o relaţie de încredere şi de prietenie, şi pentru că domeniul mă atrăgea, şi pentru că la un moment dat punea extrem de multă pasiune în dorinţa dânsei de a-l înfunda pe Vîntu şi nu aş fi vrut să o refuz sau să mă cert cu dânsa. Am să vă arăt probele şi dovezile care îmi susţin afirmaţiile. Doamna Kovesi m-a presat, mi-a sugerat, mi-a explicat cum să vin cu astfel de denunţuri, cu astfel de informaţii, cu astfel de date, pe care dânsa să le interpreteze, dorind să facă un dosar de renume, un dosar mare, care să o împingă spre vârful Ministerului Public, care să îi permită să preia conducerea DNA, care să-i permită să-şi consolideze o carieră în acest domeniu în care lucrează dânsa", a spus Sebastian Ghiţă.

În susţinerea afirmaţiilor sale, fostul deputat a prezentat şi două e-mail-uri, despre care a spus că i-au fost trimise de Laura Codruţa Kovesi.

"Găsiţi aceste serii de bancnote ca fiind trimise de mine pe mail-ul doamnei Kovesi, ca ele să fie probă pentru flagrantul care a fost făcut în acest dosar. Mai găsiţi totodată, într-un alt mail (...), următoarele fraze scrise de doamna Kovesi şi de consiliera dânsei, Dana Titian. 'Ne trebuie ceva convingător, că ameninţarea te-a făcut să cedezi cerinţelor impuse, respectiv pentru a da suma de bani solicitată. Acum vom motiva pe ce avem'. Practic, doamna Kovesi îmi spunea, îmi cerea hârtii, date, documente, denunţuri care să-l acuze pe Vîntu şi care să o ajute pe dânsa în acest dosar. Şi vine şi îmi spune negru pe alb faptul că doreşte mai mult, doreşte un contract din care să se vadă că familia mea e ameninţată sau un supliment de contract la contractul de bază care să justifice, conform legii, de ce eu am făcut acea plângere. Eu ştiu bine cum au stat lucrurile şi ştie şi doamna Kovesi. Ce n-am ştiut, ce n-am crezut este că, ajutând-o, se va schimba atât de tare şi va breveta acest model şi-l va explica şi altor procurori, care, la rândul lor, se vor apuca de măsluit dosare. Nu am crezut atunci decât că e o luptă între stat, cum spunea doamna Kovesi, şi Vîntu, cel care furase sute de mii de oameni la FNI. (...) Totuşi, când te gândeşti că acest modus operandi, acest mod de lucru doamna Kovesi l-a ridicat la rang de exemplu în DNA, te înfricoşezi", a adăugat Ghiţă.

Ghiţă explică şi de ce şeful DNA ''şi-a dorit cu atâta ardoare'' acest dosar.

"Din mai multe motive. Dorea pentru sistem Realitatea TV şi, după ce am ajuns acolo, au început să mă preseze să nu mai apară cineva la ştiri, să apară o ştire sau să apară alta, să dau afară jurnalişti şi să-i aduc pe alţii. Or chestiunile astea nu sunt normale. Şi dându-mi seama că exagerează, am început să îi refuz. Au apărut conflicte între mine şi sistem şi practic am cedat. Au ales pe altcineva, pe Elan Schwartzenberg, şi eu am rămas să construiesc România TV", a mai spus fostul deputat.

De asemenea, el a susţinut că a finanţat indirect aducerea în ţară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

"Mai vreţi încă o dovadă a relaţiei cu Laura Codruţa Kovesi? Vreţi să fiţi siguri că eu şi dânsa am fost implicaţi în acest dosar Realitatea Media? La cererea doamnei Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia, din Jakarta. (...) Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi cel care a furat sute de mii de oameni. Şi aş vrea să o întreb pe doamna Kovesi, ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Sunt doar eu? Am acţionat eu sau o firmă privată în numele statului român? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?", a încheiat Sebastian Ghiţă.

Aceasta este a treia înregistrare difuzată de România TV în care Sebastian Ghiţă, despre care nu se ştie unde se află din data de 21 decembrie 2016, aduce acuzaţii DNA şi Laurei Codruţa Kovesi.

ÎCCJ va lua în dezbatere, pe 5 ianuarie, cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat.

Procurorii au cerut în instanţă, pentru a doua oară, înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă, după ce fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din poliţie şi parchete.

Procurorii DNA Ploieşti au emis, la sfârşitul lunii decembrie, un mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce acesta nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul Ponta-Blair. În aceste condiţii, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că sunt frecventate de fostul parlamentar, fără a fi însă găsit.

×
x close