Potivit lui Ghiţă, doar câteva mii dintre calculatoarele existente în instituţiile publice erau compatibile cu actualizările pentru care s-au semnat contractele.
Deputatul mai spune că se pregătea un alt tun în care să fie implicat un gigant IT, dar s-a renunţat la intenţie.
Sebastian Ghiţă susţine că persoanele care au semnat contractule de licenţiere cu Microsoft erau conştiente de faptul că acestea sunt inutile, pentru că upgrade-urile care urmau să fie făcute nu erau compatibile cu calculatoarele existente în instituţiile din România.
- Ştiţi ce ne-a vândut Microsoft?
- Licenţe.
- Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vândut nici o licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe.
- De unde?
- De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 şi ştiu ce spun. La un moment dat, exista obligaţia ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licenţe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Şi atunci ce au făcut americanii? Au zis că vând Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătăţirea softului.
- Adică ne dau versiunile ulterioare.
- Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.
- O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe câte calculatoare cu licenţe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăştia softurile, ca să ştim ce am plătit, spuneţi că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar cîteva mii de softuri?!!!
Potrivit lui Sebastian Ghiţă, singurul motiv pentru care România a cheluit 400 de milioane de euro a fost şpaga către partidele politice şi băieţii deştepţi.
- De ce ar fi acceptat România aşa ceva de la Microsoft?
- Nu România. Unii din România. Trebuie să ştim toţi ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!
- Deci Microsoft ştia şi de şpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoinţa lor la achiziţia a ceva despre care spuneţi că era nefolositor?
- Şefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulţi care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau şi la partide.
Deputatul a mai dezvăluit că un alt gigant IT se pregătea să dea un tun pe modelul celui din dosarul Microsoft, însă intenţia a fost dejucată la timp.