Firmele lui Sebastian Ghiţă au lipici la contractele cu statul. În ultimii ani, companiile deţinute sau controlate de deputatul PSD au obţinut pe bandă rulantă sute de contracte publice.
Sume colosale, din bani publici, au intrat în conturile acestor firme. Niciun domeniu nu a scăpat, de la siguranţă naţională, educaţie, sănătate, agricultură sau mediu.
Începând de astăzi, Antena 3 face o radiografie a acestor contracte cu statul.
Firmele lui Sebastian Ghiţă au încasat de la ministere, servicii, regii şi companii de stat peste 1,2 miliarde de lei. Banii au venit din aproape 350 de contracte cu statul.
Caimacul a fost luat din contractele câştigate cu ministerele sau serviciile ce ţin de siguranţa naţională. Peste 200 de milioane de lei, prin 24 de contracte.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a încheiat cu 2K Telecom, Asesoft şi Teamnet International cinci contracte, din care unele într-un domeniu-cheie: apelurile de urgenţă.
Pentru Serviciul Român de Informaţii, firmele lui Ghiţă au furnizat sisteme video sau echipamente audio.
Campionul este însă Ministerul de Interne, care i-a plătit lui Sebastian Ghiţă aproape 160 de milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de comunicaţii.
Ministerul de Interne sau instituţiile din subordine au alimentat conturile firmelor deputatului de Prahova cu încă vreo 40 de milioane de lei. Numai Jandarmeria Română a plătit 16 milioane de lei pe un sistem de e-learning, în timp ce un alt contract de dezvoltare a reţelelor de voce din Ministerul de Interne a costat aproape 17 milioane de lei, fără TVA.
Şi Ministerul Apărării a umplut conturile unei firme controlate de Ghiţă, Teamnet, cu peste 4 milioane de lei, pentru un contract în domeniul apărării antiaeriene.
Şi siguranţa zborurilor şi a localizării în caz de accident s-au dovedit domenii profitabile pentru firmele controlate de Sebastian Ghiţă. ROMATSA, instituţia care controlează spaţiul aerian şi răspunde de siguranţa avioanelor în zbor, a încheiat trei contracte cu Asesoft, 2K Telecom şi Teamnet International, în valoare de peste 4 milioane de lei.
Dar bani buni a scos şi din alte domenii, precum comunicaţiile guvernamentale. Despre ele, în episodul următor.