Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Burduja: "Dorim să continuăm plafonarea după 1 aprilie. Cine vine cu prețuri de 13 ori mai mari nu dorește clienți"

Sebastian Burduja: "Dorim să continuăm plafonarea după 1 aprilie. Cine vine cu prețuri de 13 ori mai mari nu dorește clienți"

A.I.
3 minute de citit Publicat la 23:15 14 Ian 2025 Modificat la 23:16 14 Ian 2025
ministrul energiei sebastian burduja antena 3 cnn 8 ianuarie 2025
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că plafonarea prețurilor la energie va fi menținută, probabil, și după 1 aprilie 2025. Sursa foto: Antena 3 CNN

Situația consumatorilor din România, începând din luna aprilie a acestui an, a fost clarificată, marți, la Antena 3 CNN de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Compensarea la energie expiră de la 1 aprilie, iar în piață au apărut informații care arată că noile prețuri ar putea fi complet prohibitive pentru mulți clienți.

Asociația Energia Inteligentă, reprezentată de Dumitru Chisăliță, a prezentat documente privind existența unor oferte de preț la energia electrică, după data de 1 aprilie 2025, de până la 13 ori mai mari decât actualul preț plafonat.

Cine care plătește în prezent 68 de lei pe lună ar urma să plătească, după ce ar da curs unei astfel de oferte, 882 lei pe lună.

Ministrul Energiei a arătat că instituția sa intenționează să mențină, o perioadă, prețurile plafonate, iar în ceea ce privește ofertele prohibitive, a estimat că acestea nu vor atrage clienți.

Sebastian Burduja: "Cine vine cu prețuri de 13 ori mai mari nu va vrea clienți în portofoliu"

Sebastian Burduja: "Cu tot respectul pentru domnul profesor Chițăliță, care este și consilierul meu onorific și-l apreciez foarte mult, dânsul a luat niște oferte de pe site-ul ANRE... Însă un furnizor care vine acum cu oferte fantasmagorice, de 13 ori mai mari decât prețurile actuale, este clar că nu dorește să aibă clienți în portofoliu.

Este, totuși, o piață competitivă, chiar dacă avem plafoane în vigoare și probabil că le vom avea și după 1 aprilie. 

Scenariul de bază pe care lucrăm este o continuare a schemei de plafonare-compensare, pentru o perioadă de trei până la șase luni de zile, până când la nivel regional lucrurile se stabilizează, până când criza energetică din regiune se domolește, pentru că avem o situație complicată, gravă în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria, și în Ucraina.

Categoric, România are o datorie morală să îi ajute pe frații noștri de peste Prut. În acest context, eu sunt convins că și Comisia Europeană ne va înțelege dacă vom continua măsurile de sprijin pe o perioadă."

Sebastian Burduja: Scenariul de bază este cel în care continuăm schema de plafonare-compensare

Răzvan Dumitrescu: "Dumneavoastră spuneți că de la 1 aprilie va rămâne în vigoare un număr de luni această plafonare."

Sebastian Burduja: "Acesta este scenariul de bază. Un alt scenariu este să direcționăm mai bine sprijinul pentru românii vulnerabili, cei care, cu adevărat, nu-și permit aceste facturi.

Oricum ar fi lucrurile, cu siguranță nu îi vom lăsa pe români în bătaia vântului, iertați-mă expresia, și îi vom proteja. Pentru că, dincolo de un preț destul de mic la facturi, trebuie să spunem că la energie electrică plătim al 5-lea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, iar la gaz, al 4-lea cel mai mic preț... Ori, în ceea ce privește sectorul energetic, prețurile sunt destul de bune, dar au fost și predictibile..."

Răzvan Dumitrescu: "Uniunea Europeană a anunțat că nu mai menține plafonarea la gaze, că nu mai e de acord să plafoneze în continuare gazele. Ce înseamnă asta pentru buzunarul nostru, al românilor?"

Sebastian Burduja: "Nu vor exista consecințe pentru români după expirarea plafonului de preț la gaze în UE"

Sebastian Burduja: "Nu știu exact la ce vă referiți. România a asigurat o schemă de plafonare-compensare și o să o continuăm, cel mai probabil, într-o formă sau alta. Ceea ce a apărut nou pe piața gazelor este inițiativa la care și România a achiesat astăzi: să interzicem importurile de gaz natural lichefiat din Rusia în Uniunea Europeană, pentru că jumătate din exporturile ruse de gaz lichefiat în 2024 au fost în Uniunea Europeană."

Răzvan Dumitrescu: "Eu vă citesc exact știrea cum a venit: Uniunea Europeană intenționează să lase plafonul impus asupra prețurilor la gaze să expire la filmele acestei luni, așa era, cum era programat, au declarat diplomați ai Uniunii Europene."

Sebastian Burduja: "Din datele pe care le am și din ceea ce noi gestionăm la Ministerul Energiei, România are propria schemă de compensare-plafonare și o va continua pentru protecția românilor.

Nu trebuie să se sperie și nu trebuie să cadă în capcana extremiștilor care ar vrea foarte mult, probabil, să depindem de gazul rusesc, să luăm un gaz ieftin și de fapt să ne vindem libertatea, care nu are preț.

Răzvan Dumitrescu: "Eu vă întreb care ar putea să fie consecințele în prețul pe care îl plătesc românii."

Sebastian Burduja: "Nu vor exista consecințe."

×
x close