Dosarul care vizează retrocedarea ilegală a moşiei brătienilor, în care ginerele lui Traian Băsescu este urmărit penal pentru fals şi înşelăciune alături de alte 11 persoane, s-a plimbat între parchete mai bine de un an. Iniţial, ancheta în acest caz a fost începută de Parchetul General. După cerecetarea faptelor, dosarul a fost trimis la DIICOT, deoarece faptele vizau un grup infracţional organizat.
Acum, după studierea documentelor, procurorul de caz a ajuns la concluzia că în acest dosar planează suspiciuni de abuz în serviciu asupra unor angajaţi din cadrul ANRP. Este vorba despre funcţionarii care au întocmit dosarul de despăgubire şi cei care au supraevaluat terenurile Brătienilor, de la 4,5 miliaone de euro la 10 milioane de euro. Aşa că DIICOT şi-a declinat competenţa către DNA.
Dosarul Brătienilor a fost deschis după ce procurorii au adunat probe că un teren de 90 de hectare din localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş ar fi fost retrocedat ilegal. Radu Pricop a cumpărat, împreună cu 11 persoane, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu.
Antena 3 a dezvăluit cum, printr-un fals grosolan, moştenitoarea Eleonora Brătianu a fost omorâtă în acte cu doi ani înaintea decesului său pentru a primi despăgubirile de 10 milioane de euro.
După aceste dezvăluiri, Traian Băsescu a sărit imediat în apărarea ginerelui.
Prefectura Argeş a solicitat în instanţă revizuirea retrocedării terenurilor Brătienilor, însă a pierdut procesul în primă instanţă. Până în acest moment, Radu Pricop şi partenerii lui nu au primit banii, dar trimit periodic solicitări ANRP pentru a primi milioanele de euro.