România are cea mai mică producţie de floarea soarelui din ultimii 15 ani. Acesta este rezultatul unei secete care a pârjolit 2 milioane de hectare anul acesta, iar mii de fermierii au avut culturile complet distruse. Iar din cauza unei recolte mici vom avea parte de scumpiri. Deja în Portul Constanţa preţul a explodat, iar tona de floarea soarelui se vinde la 480 de dolari. Aceste creşteri se vor transfera şi la raft, direct în sticla de ulei, spun economiştii.
Seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui anul acesta. O analiză făcută de cei de la la Strategie Grains arată că cele 27 de state europene vor avea o producţie totală de 8,9 milioane de tone, cu 10% mai puţin decât ce au reuşit să recolteze anul trecut. România şi Bulgaria sunt însă ţările care au fost cele mai afectate, unde recolta este cea mai mică din ultimii 15 ani.
Constantin Florea: Anul acest nu se poate vorbi despre o producție pentru că floarea soarelui a fost cea mai afectată cultură în condițiile de secetă excesivă. La floarea soarelui vor fi prețuri ridicate și implicit vor urma și la cele derivate din ea.
Eugen Bujer - agricultor: Seceta asta îndelungată plus arșița s-au impus acolo, deși se știe că floarea soarelui e o plantă care rezistă mai bine la secetă, nu a rezistat. Am făcut producții de 600-800, maxim 1000 în zona asta.
O producție mai mică înseamnă şi preţuri mai mari la semințele de floarea soarelui. Deja în Portul Constanța, în ultimele 3 săptămâni tona de floarea soarelui s-a scumpit cu 5% și a ajuns la 480 de dolari. În comparație cu anul trecut, creșterea de preț pe tonă este de 30%. Scumpirile ar putea fi mult mai mari mai ales că şi Bulgaria a avut o scădere și mai mare la producția de floarea soarelui.
Viorel Marin - președinte Asociația Morarilor: Foamea pentru ulei de procesare este foarte mare. Prețurile pe Marea Neagră au explodat datorită cererii din Bulgaria. Fabricile de ulei din România nu prevăd o creștere mai mare de 3% la ulei, dar asta nu înseamnă că această creștere nu va fi din ce în ce mai mare, în măsura în care multă floare se scurge în Bulgaria. La raftul din România a apărut o cantitate tot mai mare din Bulgaria.
Iar procesul de scumpire va continua până la raft, ceea ce înseamnă că prețul unei sticle de ulei va fi mai mare în perioada următoare.
Cristian Păun - profesor economie: Cu siguranță vom vedea o creștere de preț la raft, pentru că asta se întâmplă când oferta are de suferit. În general, când apare o problemă de ofertă, aceste creșteri se pot situa la 20-30%, mai ales în perioada de vârf, în iarnă, când consumăm mai mult ulei, dar și când problemele de transport ajung la un cost maxim.
Anul acesta seceta a distrus peste 2 milioane de hectare, iar cele mai afectate culturi au fost cele de porumb, floarea soarelui, gâru și rapiță.