„Ce s-a scumpit deja este mai puţin decât trebuia să se scumpească, pentru că nu a vrut piaţa să se scumpească mai mult. Aşa că după sărbători, preţul se va duce mai departe, aşa cum cere preţul grâului. Totul porneşte de la materia primă”, a declarat directorul ROMPAN.
„Dacă noi vom fi nevoiti să cumpărăm grâu din import, grâul va fi mai scump decât ce am vândut noi la export, grâu furajer. Şi atunci, influenţele se vor vedea şi în preţul pâinii”, a adăugat Aurel Popescu.
Preşedintele ROMPAN a menţionat că, în lunile precedente, preţul pâinii a crescut cu până la 10 %. „Până acum, creşterea de preţ a fost între 8 şi 10%. Datorită creşterii preţului grâului, de la 110 la 200 de euro, trebuia să crească preţul pânii cu circa 30%. Dar piaţa nu a putut să absoarbă atât”.
Majoritatea fabricilor de pâine, a brutăriilor, cu excepţia celor care fac evaziune fiscală, lucrează în pierdere, a mai spus preşedintele ROMPAN
Preţul pâinii a mai crescut şi în luna iulie, cu 25 de bani, după ce în perioada ianuarie-aprilie 2010 a costat un leu. La începutul lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că preţurile alimetelor vor creşte cu până la 10 %