Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă modalitatea de subvenţionare a medicamentelor. Vezi cu cât vom plăti mai mult

Se schimbă modalitatea de subvenţionare a medicamentelor. Vezi cu cât vom plăti mai mult

Se schimbă modalitatea de subvenţionare a medicamentelor. Vezi cu cât vom plăti mai mult
09 Iun 2010   •   22:07

Între câţiva lei şi câteva sute de lei. Atât va trebui să scoată în plus din buzunar românul bolnav ... ca să nu moară. Totul se întâmplă pentru că statul vrea să schimbe modul în care se subvenţionează pastilele. Cei mai afectaţi sunt şi cei mai mulţi - pacienţii cu boli cardiovasculare.

Schimbarea se va răsfrânge asupra tuturor tratamentelor, spun producătorii de medicamente. Bolnavii vor fi puşi în situaţia de a-şi schimba pastilele pe care le iau, dacă vor să şi le mai permită.

În prezent, aproximativ 500.000 de pacienţi folosesc medicamente pentru bolile cardio vasculare. Copalta, adică suma de bani pe care trebuie să o plătească direct un bolnav, va fi mai mare. Va trebui să scoată 5 lei din buzunar, pentru cel mai ieftin medicament. Va plăti însă aproape 11 lei dacă foloseşte unul mai scump.

Dar un bolnav nu va achita doar atât. Dintr-un simplu motiv - nu ia un singur medicament. Alţi 400.000 de mii de pacienţi care se tratează cu medicamente care conţin Ramiprilum vor trebui să suporte creşteri între 14 şi 464%. În lei, înseamnă între 4 şi 40 de lei. Afectaţi vor fi şi bolnavii de Parkinson. Ca să-şi poată plăti tratamentul, ei vor trebui să achite cu 550% mai mult, adică chiar şi 288 de lei pentru fiecare tratament.

Casa de Asigurări spune că face aceste schimbări pentru a încuraja utilizarea medicamentelor ieftine. Astfel, mai mulţi români vor avea acces la tratamente.

Observator

×
Subiecte în articol: coplata scumpiri medicamente
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close