Antena 3 CNN Actualitate Se înființează poliția europeană anti-imigrație. Ce rol va avea România

Se înființează poliția europeană anti-imigrație. Ce rol va avea România

refugiati Grecia.jpg
16 Dec 2015   •   18:28

Comisia Europeană a prezentat în Parlamentul de la Strasbourg propunerea de înfiinţare a unei agenţii pentru securizarea frontierelor

Noua agenţie va fi un fel de poliţie europeană anti-imigraţie, cu 1.500 de membri, care ar putea fi detaşată rapid acolo unde este nevoie. Ar urma să funcţioneze pe structura Frontex, care în prezent nu are suficiente atribuţii pentru a opri valul de migranţi, potrivit TVR1.

Obiectivul principal al acestei noi agenţii este paza comună a frontierelor europene. Nu venim cu măsuri invazive, ci de suport şi prevenţie, a declarat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

O astfel de măsură ar însemna un important transfer de suveranitate a ţărilor membre către Bruxelles şi nu este privit cu ochi buni de unele ţări.

Cu toate acestea, Comisia Europeană consideră că măsura nu contravine tratatului uniunii şi că este o încercare de a salva spaţiul Schengen.

''Dacă vrem ca sistemul Schengen să continue să funcţioneze mai bine decât până acum, avem nevoie de o capacitate de analiză a ceea ce se întâmplă, să o facem repede, şi pe baza analizei să acţionăm faţă de eventualele ameninţări'', a subliniat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

România va fi vizată de măsură, dar grănicerii europeni nu vor interveni decât în cazuri extreme, în care autorităţile române nu ar face faţă unui val de imigranţi.

România nu este însă pe ruta migraţiei către Europa de Vest. Oricum, pentru a fi pusă în aplicare, propunerea Comisiei Europene trebuie agreată de Consiliul European şi votată apoi de Parlament.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close