4 martie 1977. Data la care cel mai grav dezastru natural a lovit România. Cutremurul care s-a produs atunci a curmat peste 1.500 de vieţi şi a transformat în ruine mii de clădiri în toată ţara. Totul în numai 56 de secunde.
Pe 4 martie 1977, la ora 21 şi 21 de minute, ceasurile s-au oprit în loc. Pământul a fost zguduit de cel mai puternic seism de până atunci. 7,2 grade pe Richter. Cutremurul s-a produs in zona Vrancei la o adancime de o suta de kilometri şi a durat aproape un minut. A fost suficient ca unda de şoc devastatoare să fie resimtită aproape peste tot în zona Balcanilor.
VEZI ZONELE DIN CAPITALĂ CU CEL MAI RIDICAT RISC ÎN CAZ DE CUTREMUR
Imagini din 1977: Mii de clădiri, transformate în ruine
Peste 1500 de oameni şi-au pierdut viaţa în cel mai cumplit dezastru de dupa al doilea razboi mondial. Mame, taţi, copii, bunici. Oameni de toate vârstele au fost înghiţiţi de ruinele clădirilor care s-au prăbuşit în doar câteva secunde. Cei mai mulţi, în Capitală: 1424. Printre ei, artişti iubiţi de români: Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, Veronica Porumbacu.
Alţi 11.000 de oameni au fost răniţi. Zeci de mii de familii din toată ţara au rămas fără un acoperiş deasupra capului, iar oraşul Zimnicea a fost aproape şters de pe faţa pământului.
În Bucureşti, primele care au căzut secerate de cutremur au fost clădirile vechi, din centru, construite înainte de 1940. 34 de case şi blocuri s-au transformat în ruine. În ţară, seismul a distrus 35.000 de locuinţe. Pagubele au fost estimate atunci la două miliarde de dolari.
70% din pierderi au fost numai în Capitală, După Revoluţie, însă, multe voci au afirmat însă că regimul comunist a ascuns adevaratele cifre ale bilantului catastrofei, care ar fi mult mai mari.
34 de ani de la dezastru: