Antena 3 CNN Actualitate Se complică ancheta în cazul minorului care a omorât cu mașina un copil de 9 ani. Rudele cer schimbarea încadrării juridice

Se complică ancheta în cazul minorului care a omorât cu mașina un copil de 9 ani. Rudele cer schimbarea încadrării juridice

accident pantelimon colaj
Imagini surprinse de la locul accidentului din Pantelimon | Sursă colaj foto: Captură video Antena 3 CNN
de Sabrina Voicu    |    15 Aug 2024   •   20:03

Rudele celor doi fraţi, victime ale accidentului de lângă parcul Pantelimon, cer schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor. Minorul care s-a urcat la volan fără permis este acum în arest preventiv, iar tânărul care i-a încredinţat maşina a fost plasat sub control judiciar. Pedepsele însă, sunt mult prea blânde, spune familia copiilor de 7 şi 9 ani. Parlamentarii vin acum cu un proiect de lege prin care cei care conduc fără drept să fie condamnaţi la închisoare cu executare.

„Să fie cu pedeapsă maximă, deoarece, în cazul nostru, un copil nevinovat de 9 ani jumătate a fost băgat în pământ și o fetiță de 7 ani jumătate a rămas infirmă... niște copii exemplari, care aveau tot viitorul înainte”, este revolta bunicului celor doi copii, victime ale unui accident şocant.

Pe 28 iulie, un adolescent de 17 ani se urca la volan, lăsat chiar de prietenul său major. Pe o distanţă de nici jumătate de kilometru, acesta a pierdut controlul volanului, a lovit mai multe maşini, iar cei doi fraţi, o fată şi un băiat, de 7 şi 9 ani au fost striviţi între fiare. Fetiţa a rămas infirmă, iar băieţelul a murit.

„Nepoata mea se simte mai bine, dar e cu dublă perfuzie, i se dau calmante, antibiotice prin vene”, mai spune bunicul celor două victime.

Minorul care i-a accidentat se află acum în arest preventiv, iar prietenul lui a fost plasat sub control judiciar. O pedeapsă mult prea blândă, spun rudele îndoliate. Familia cere acum schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă, în omor.

„Principala problemă este codul penal, pentru că, în privința minorilor, chiar dacă se apropie de vârsta majoratului, codul prevede că nu se aplică pedepse, ci măsuri educative”, spune Bogdan Barbuceanu, avocatul familiei victimelor. 

Mai mult, ancheta devine şi mai complicată având în vedere că în organismul minorului au fost găsite azot şi heliu, substanţe vândute adesea ca droguri.

„În momentul în care fugit din mașină, ei au avut două pungi în mână în care am înțeles de la analize că erau azot și heliu”, mai spune bunicul celor doi.

După accidentul terifiant, doi parlamentari au venit cu o propunere legislativă prin care cei care se urcă la volan fără permis, dar şi cei care le încredinţează maşinile să fie condamnaţi la închisoare cu executare.

„Legea vizează două categorii de infracțiuni. Cei care se urcă fără permis la volan pedeapsa e de la trei la șapte luni, fără niciun fel de accident, de la patru la opt ani dacă ai produs un accident și de la cinci la zece ani dacă e accident mortal”, a declarat Robert Cazanciuc, vicepreședinte al biroului Permanent al Senatului.

Daniel Fenechiu, senator PNL, spune că „cel târziu, la sfârșitul lunii septembrie va fi adoptat de Senat (n.r. proiectul legislativ)  și cred că până în noiembrie va fi adoptat și de Camera Deputaților”.

Apărătorul victimelor spune că ancheta avansează într-un ritm alert, iar acum vor fi făcute exptertiza tehnică auto, cea toxicologică şi medicolegală.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close