În România, majoritatea cutremurelor s-au produs în zona Vrancea. Primul cutremur major consemnat de istorie în ţara noastră s-a produs pe data de 29 august 1471 şi a avut o magnitudine cuprinsă, conform estimărilor, între 6,9 şi 7,1 grade. Seismul a fost consemnat şi de cronicarul Grigore Ureche într-una din scrierile sale. El spunea că acesta a avut loc ?în vreme ce au şezut Domnul Ştefan cel Mare la masă în Cetatea Sucevei, deplasându-i masa?.
Alte două cutremure puternice s-au produs în anul 1738, primul pe 8 mai şi cel de-al doilea pe data de 31 mai. Descrierea celui de-al doilea seism a fost consemnată într-o psaltire slavo-română: ?Când au îmblat văleatu 1738, s-au cutremurat pământul în luna lui maiu în 31 de zile, amiază-zi, foarte tare, şi s-au dus spre răsărit şi iar s-au întors îndărăt. Şi pomii se clătinau, ca de vânt, şi au prăpădit casele şi au făcut pământul mare huet. Şi miercuri se cutremură?.
În 1802, pe 26 octombrie, s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,9 grade. În cronicile şi însemnările Bisericii Ortodoxe se arată că atunci ?au căzut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au căzut de tot? şi că, tot atunci, ?s-a rupt turnul cel înalt, Colţea?, care era podoaba oraşului, ?iar din casele boiereşti şi din cele de obşte puţine au scăpat zdravene?.
Pe 23 ianuarie 1838, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 ? 6,9 grade s-a soldat cu 8 morţi, 14 răniţi, 36 de case distruse în Bucureşti. Acest cutremur a provocat modificări importante în aspectul morfologic al teritoriului extracarpatic, ducând la formarea Lacului Roşu ca urmare a prăbuşirii unui munte.
Mai recent, pe 10 noiembrie 1940, s-a înregistrat un cutremur localizat tot în Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri şi a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Acesta a fost primul seism consemnat de istoria contemporană a României. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morţi şi 4.000 de răniţi, majoritatea în Moldova.
Cel mai cunoscut este cutremurul de pe data de 4 martie 1977, care s-a soldat cu 1.578 de victime, dintre care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personaje marcante, precum Toma Caragiu. Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, la ora 21.22, la o adâncime de 94 de kilometri şi a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.
Antena3.ro