Ca în fiecare an, în ianuarie se numără scumpirile. Carburanţi, alimente, ţigări şi alcool. Sunt doar câteva produse pentru care există deja previziuni de majorare a preţurilor. Casele şi maşinile par să se ieftinească, însă doar pentru norocoşii care îşi permit un credit.
Conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei ne asigură că gazele nu se scumpesc în primele luni ale anului, însă nu garantează nimic pentru trimestrul doi al anului care vine.
Deprecierea leului scumpeşte şi mâncarea. Din a două jumătate a lunii ianuarie alimentele ar putea să fie mai scumpe cu aproximativ 5%. Majorarea se va simţi însă cel mai puternic la produsele care vin din import, adică legume şi fructe, carne şi chiar produsele din lapte. Scumpirile nu s-ar simţi atât de puternic în cazul în care comercianţii ar avea de unde să pună pe rafturi alimente din producţie proprie.
Singura piaţă care scade este cea imobiliară. Nu e motiv de bucurie. Chiar dacă apartamentele sunt mai ieftine, puţini sunt cei care îşi mai permit acum un credit.
Maşinile sunt mai uşor de cumpărat în următoarea perioadă. Importatorii trebuie să scape de autovehiculele de pe stoc, iar vânzările au mers foarte prost în ultimele luni. Aşa că specialiştii aşteaptă noi ieftiniri.
Singurul câştigat din aprecierea preţurilor pare a fi statul. Numai din majorarea accizelor, bugetul sărăcit de criză va creşte cu circa 500 milioane de euro.
Observator