"De ce apar aceste scumpiri? De la 1 ianuarie se liberalizează piața energiei electrice, ceea ce înseamnă că statul nu va mai interveni în piață să plafoneze prețurile. Piața va deveni concurențională, iar clienții vor trebuie să-și renegocieze contractele de la 1 ianuarie, altfel riscă să suporte o majorare a prețului a energiei electrice de până la 10%", a explicat reporterul Ruana Rotaru.
Cât va costa factura la lumină iarna
La un consum mediu lunar de 300 KWh, facturile, care până acum erau de 170-180 lei, se vor majora cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei, conform calculelor profit.ro.
Pe timp de iarnă, la un consum de circa 1.000 de KWh pe lună, consumatorii vor plăti mai mult cu sume cuprinse între 1,51 lei şi cu 6,71 lei.
La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie.
A doua scumpire, venită din liberalizarea pieței energiei
"Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final.
În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului.
O factură ar trebui să se scumpească la un apartament cu 1,3 lei, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%", a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, potrivit digi24.ro.