Antena 3 CNN Actualitate FACIAS, scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al TAROM: „Ce ați făcut cu banii românilor?”

FACIAS, scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al TAROM: „Ce ați făcut cu banii românilor?”

ID254862_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
FACIAS a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al TAROM / Sursă Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   15:04

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al TAROM, după ce peste 2.000 de pasageri au fost afectați în urma protestului spontan al piloților.

Luni, zeci de curse TAROM au fost anulate, iar peste 2.000 de pasageri au fost afectați, în urma unui protest spontan declașat de 29 de piloți, care spun că sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de zbor.

Marți dimineața, cursele au fost reluate, după cinci ore de negocieri între piloții Tarom și membrii Consiliului de Administrație.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, piloții au obținut o majorare de 1.500 de euro în etape și majorarea diurnei. 

În urma situației care a afectat zeci de pasageri, FACIAS a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al TAROM, prin care cere explicații privind gestionarea banilor.

„În calitate de reprezentant al cetățenilor, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vă adresează această scrisoare deschisă, solicitând clarificări urgente și detaliate privind utilizarea fondurilor din ajutoarele de stat primite în ultimii ani, având în vedere situația îngrijorătoare în care se află compania în acest moment.

Ce ați făcut cu banii românilor?

În ultimii ani, TAROM a beneficiat de mai multe ajutoare de stat de zeci de milioane de euro. În anul 2021, compania TAROM a beneficiat de un ajutor în valoare de 95,3 milioane de euro pentru restructurarea transportatorului aerian național deținut de stat prin reînnoire a flotei sale învechite și de reducere a costurilor.  Utilizarea acestor fonduri trebuie să fie transparentă și justificată, dar românii nu știu nimic despre asta. De ce trebuie să știm? Pentru că această finanțare s-a făcut din banii noștri!

Vă solicităm, în baza Legii nr. 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, să ne comunicați.

1. Distribuția fondurilor: Solicităm un raport detaliat care să explice modul în care au fost alocate și utilizate fondurile din ajutoarele de stat primite. Cum au fost cheltuite sumele respective și care au fost rezultatele obținute în urma acestor cheltuieli?

2. Ștergerea datoriilor: O parte din ajutoare au constat în ștergerea unor datorii. Vă rugăm să detaliați această situație: care au fost datoriile anulate, în ce sumă totală și cum a influențat aceasta stabilitatea financiară a companiei? 

Pierderi de 2.4 milioane EURO pe zi!?

Ieri, TAROM a avut 52 de curse anulate, perturbând complet traficul aerian și generând pierderi de 2.4 milioane de euro pentru companie. Această situație este inadmisibilă și ridică serioase semne de întrebare cu privire la managementul și eficiența operațională a companiei. Își permite o companie aflată într-o astfel de situație financiară ingrată o pierdere de 2.4 milioane de euro pe zi? Care sunt măsurile pe care le-ați luat să preîntâmpinați această situație?

În contextul în care TAROM continuă să primească ajutoare financiare substanțiale, este extrem de important ca managementul companiei să fie responsabil și transparent în utilizarea fondurilor publice. Românii au dreptul să știe cum sunt gestionate resursele financiare care le aparțin.

Solicitări concrete

1. Plan de acțiune: Prezentați un plan de acțiune concret și măsurabil pentru evitarea situațiilor de anulare masivă a zborurilor în viitor și pentru îmbunătățirea eficienței operaționale a companiei.

2. Responsabilitate managerială: Asumați-vă responsabilitatea pentru gestionarea fondurilor și pentru performanțele operaționale ale companiei, și luați măsuri concrete pentru a corecta deficiențele actuale.
FACIAS va continua monitorizarea atentă a situației și va lua măsurile necesare pentru a asigura transparența și responsabilitatea în utilizarea fondurilor publice”, a transmis FACIAS.
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close