Adrian Negrescu a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
”Cred că elemental esential pe care românii îl ignore în momentul de față din prisma necesității de a face economie la energie este situația ferestrelor.
Din păcate, mulți nu realizează faptul că ferestrele reprezintă elementul prin care se pierde cea mai mare cantitate de căldură din casă.
Astfel că, din punctul meu de vedere, focus-ul ar trebui să fie, în acest moment, dincolo de schimbarea becurilor, de scoaterea aparatelor electrice din priză, să analizăm potențialul energetic al ferestrelor pe care le avem la locuință.
Sunt în continuare, din păcate, sute de mii de apartamente care au tâmplărie din lemn sau tâmplărie din aluminiu din anii 90.
Aceste ferestre nu asigură o izolare termică eficientă a locuinței și cred că până la 30% din căldură se pierde din păcate în această zonă”, a explicat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.
Cât consumă electrocasnicele românilor de fapt
”Este esențial să vedem cât consumă aparatura din casă. Un frigider mai vechi, de aproape 10 ani, consumă aproape dublu față de unul de nouă generație. Nu trebuie neapărat să cumpărăm cele mai scumpe produse pentru a face economie.
Există o gamă largă de electrocasnice cu niște caracteristici energetice foarte bune la niște prețuri optime.
Dar pentru acest lucru este nevoie de bani. Iar banii aceștia putem să-i avem sau trebuie să-i împrumutăm. Iar aici intervin alte criterii, legate de veniturile pe care le avem, de disponibilitatea de a plăti încă o rată pe lângă cea de la casă, chirie sau alte lucuri pe care le mai avem de plătit.
Ar mai fi și aparatele de încălzire, centralele termice. Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să ne gândim să o schimbăm. Radanametul unei centrale vechi scade semnificativ față de cel al uneia noi.
Puterea calorică, modul în care consumă energie electrică și gaze sunt esențiale pentru un consum mai mic. Sunt în momentul de față centrale termice pe gaz care consumă cu până la 40% mai puțin gaz și curent față de cele de acum 10 ani.
Mai sunt și mașinile de spălat care într-o casă cu 1-2 copii reprezintă principalul consumator de energie și am putea avea surprize neplăcute dacă nu suntem atenți la clasa de energie.
Pe de altă parte, atunci când ne gândim să folosim un calorifer electric pentru încălzire, neavând altă sursă energetică, trebuie să verificăm specificațiile acestuia. Diferă foarte mult clasele de consum mai ales la caloriferele electrice standard.
Dacă nu suntem atenți la aceste elemente și suntem atenți doar la prețul produsului s-ar putea să cădem într-o capcană. În sensul că vom cumpăra un produs ieftin consumă mai multă energie decât un produs puțin mai scump și din păcate vom simți acest lucru la factură”, a mai explicat Adrian Negrescu.