Antena 3 CNN Actualitate Şcolile de arte şi meserii ? o alternativă bănoasă

Şcolile de arte şi meserii ? o alternativă bănoasă

Şcolile de arte şi meserii ? o alternativă bănoasă
20 Iul 2007   •   21:20

Adeseori compătimiţi că învaţă într-o şcoală de artă şi meserii în loc de un liceu, copii de acolo sunt de multe ori avantajaţi. Mulţi dintre ei ajung să fie recrutaţi de marile companii şi primesc salarii de zeci de milioane de lei vechi. Pentru asta firmele încheie contracte de colaborare chiar cu şcolile. La mare căutare sunt mecanicii auto, tehnicienii şi electricienii. Grupul Şcolar Industrial Dacia pregăteşte astfel de meseriaşi şi are contracte cu marile service-uri din Capitală.

Câştigul e reciproc. Elevii învaţă meserie, iar firmele îşi formează proprii meseriaşii. Căutată este şi specializarea barman-ospătar. Bacşişurile şi munca pe vasele de croazieră îi fac să viseze pe tinerii absolvenţi. Colegiul Economic Viilor pregăteşte cei mai buni bucătari din ţară. Are parteneriate cu peste 10 restaurante din Bucureşti.

Chiar şi marile multinaţionale recrutează elevi încă de pe băncile şcolii. Îi instruiesc câteva luni, după care cei mai buni sunt angajaţi. Doar unu din 18.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a au ales şcolile de arte şi meserii. Pentru cei care nu au promovat testele naţionale mai sunt 77.000 de locuri în şcolile de arte şi meserii, din care peste 4000 numai în Capitală.

Observator

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close