Antena 3 CNN Actualitate Scoate ACUM un certificat energetic! E valabil 10 ani!

Scoate ACUM un certificat energetic! E valabil 10 ani!

o_1clu1mpvd1pl0oqsgnu1pej1eo98.jpg
27 Aug 2018   •   18:58

Lasand la o parte faptul ca esti obligat prin lege sa scoti un certificat energetic inainte de a vinde sau de a da in chirie, un astfel de document iti ofera un mare avantaj pe piata si atrage clienti interesati de acelasi lucru ca si tine: eficienta energetica tradusa in facturi mult mai mici la apa, curent, incalzire. 

Nu suntem si nu trebuie sa fim sclavii caselor noastre. Din ce in ce mai multa lume isi da seama de asta asa ca interesul pentru proprietatile cu consum mic de energie si pierderi spre zero a crescut considerabil, mai ales ca certificatul energetic atesta eficienta si avertizeaza asupra imobilelor neglijate din acest punct de vedere. 

Obtinerea certificatului de performanta energetica (certificatului energetic)

Fie ca ai auzit sau nu de obligativitatea existentei certificatului de performanta energetica (denumirea completa a certificatului energetic), el este impus prin lege inca din 2013 si trebuie prezentat clientilor care vor sa cumpere sau sa inchirieze o casa, un apartament sau o cladire publica sau privata (bar, restaurant, clinica, scoala, gradinita etc.). Pentru cladirile publice sau private vizitate frecvent de public (scoli, gradinite, hoteluri, spatii comerciale, cladiri de birouri etc.), este obligatoriu ca acest certificat energetic sa fie expus undeva la vedere. Certificatul de performanta energeticaeste eliberat de un auditor energetic atestat de gradul I sau II pe baza unor documente furnizate de proprietar si pe baza unor indici calculati dupa inspectia imobilului pentru care se elibereaza actul. 

Pentru apartamente este necesara o copie dupa schita de la cadastru sau, daca aceasta lipseste, pe baza releveului apartamentului. Pentru case si alte imobile procedura este putin mai complexa, insa toate informatiile pot fi aflate discutand cu un auditor energetic atestat, astfel incat intreg procesul de obtinere a acestui document sa fie cat mai comod si simplu pentru dumneavoastra. Tot auditorul energetic va poate informa si asupra duratei pana la eliberarea unui certificat energetic, cat si asupra costurilor unui astfel de document. 

Certificatul energetic nu il obliga pe proprietar sa ia masuri de eficientizare a consumului, ci vine la pachet cu un set de recomandari, care pot fi aplicate in practica sau nu. Daca se doreste o analiza mai detaliata se poate face un audit energetic al cladirii, care insa nu este obligatoriu si care este diferit de certificatul energetic. Auditul energetic este o analiza complexa si completa a unei cladiri. 

Daca doriti sa vedeti si "punctele vulnerabile" ale constructiei dumneavoastra (zone cu pierderi de caldura, infiltratii de aer etc.) este utila si o termografie (termoviziune in infrarosu) a cladirii. Aceasta se poate efectua doar in sezonul rece.

Va recomandam sa cereti inainte celor care va ofera acest serviciu de termoviziune o diploma recunoscuta si valabila ca operator de termografie, este pacat sa platiti un studiu complet inutil altfel.

Clasele de eficienta energetica

Practic, un certificat energetic inseamna un calcul al consumului de energie pe an si incadrarea intr-o clasa de eficienta energetica de la A la G. Se mai da si o nota de la 1 la 100. Incadrarea poate fi un avantaj pentru unii proprietari si un semnal de alarma pentru altii. In general incadrarea intr-o clasa de eficienta energetica creste sau scade pretul de inchiriere sau vanzare pentru ca informeaza clientii asupra costurilor de intretinere. Cine si-ar mai cumpara un frigider din clasa de consum mai mica de A+? Nimeni. 

In general ne dorim masini si electrocasnice eficiente si abia acum realizam ca cel mai mare consumator de energie este insa locuinta si ca aici ar trebui investite mult mai multe resurse pentru eficientizare si pentru stoparea pierderilor constante de caldura prin ferestre vechi, lipsa izolatiilor, centrale termice care consuma mult si produc putina caldura si apa calda etc.

Certificatul de performanta energetica este primul pas spre constientizarea faptului ca putem plati mult mai putin pentru intretinerea casei daca intelegem unde sunt problemele si cum le putem rezolva. Certificatul energetic este valabil 10 ani daca nu se fac modificari majore, care sa influenteze eficienta energetica a constructiei. Daca faceti aceste imbunatatiri, va recomandam sa    cereti un nou certificat energetic dupa renovare, acest lucru este in favoarea dumneavoastra.

Coeficient global de izolare termica

Coeficientul global de izolare termica G (prescurtat si calcul coeficient G sau, si mai pe scurt calcul G) este necesar in cazul obtinerii Autorizatiei de Construire de la primarie. 

Calculul G este necesar si pentru obtinerea avizului de la Inspectoratul de Stat in Constructii pentru orice imobil nou construit. 

Calculul coeficientului de izolare termica G (sau calcul G) este necesar pentru toate cladirile care sunt supuse renovarii majore, deci si rebilitarii termice.

Daca doriti mai multe detalii, specialistii din cadrul companiei Enermed Impex SRL Bucuresti va pot oferi toate detaliile necesare.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close