Familia Rotaru este din satul Plopoasa, comuna Todireşti, judeţul Iaşi. Casa lor nu are curent electric pentru că a fost construită în urmă cu câţiva ani, în extravilanul satului, fără autorizaţie. Pentru a-i ajuta pe copii să continue şcoala, părinţii au cumpărat un telefon de pe care micuţii fac pe rând cursurile online.
Părinţii consideră că şcoala este prioritară şi vor ca cei mici să continue să înveţe ca să ajungă oameni mari
“Este foarte greu să facă toţi teme, să învețe, să participe la ore, de pe un singur telefon. Dacă întârziem și se lasă seara, avem o lanternă cu baterii, o pun pe birou şi fiecare stă, pe rând, la birou şi facem lecții împreună.
Mai avem o baterie externă, dar se duce repede. Îi ajut cât pot, pentru că vreau ce e mai bun pentru ei. Muncim, avem animale, nu cumpărăm mâncare. Dar nu avem banii necesari pentru a ne racorda la rețeaua electrică! Şcoala e pe primul loc, copiii mei vor ajunge oameni mari”, a spus mama copiilor pentru stiriest.ro
Chiar dacă le este greu copiii nu renunţă la şcoală. Ei merg zilnic 1,5 km la un vecin ca să încarce telefonul. După ce se termină bateria cei mici continuă lecţiile din manuale, ca să nu rămână în urmă. De copii se ocupă mama de la care cei mici au prins drag de învăţătură.
“Soția mea este un exemplu! Trăim greu, dar familia mea are ce mânca, e curata, educată, iar copiii sunt deștepți și le place cartea! Sărăcia nu e o rușinoasă! Iar noi, ca părinți, ne simțim cei mai bogaţi!”, a spus tatăl copiilor.
Copiii înţeleg situaţia şi nu mai pun la suflet răutăţile celor din jur
"Unii copii rad de mine, ca nu am telefon, ca nu intru online mereu, ca nu am frigider sau televizor, dar ei nu stiu situaţia mea. Eu nu spun cum e viaţa noastră! Profesorii ma întţeleg, eu îi anunt când se termină bateria, le scriu în privat și ies de la ore. Învăț din carte”, a povestit unul din copii.
Copiii speră că într-o bună zi vor avea curent electric sau măcar un panou solar, care să le mai uşureze viaţa, să nu mai ducă grija bateriei de la tefefon.
“Stiţi ce mi-aş dori eu?! Mult de tot?! Să am lumină, să învăţ ca şi ceilalţi, să nu mai fug la vecinul să încarc telefonul, să nu mai stam cu grijă că se descarcă repede, să fim şi noi oameni normali", mai spune unul din copii
Pentru că nu au curent electric părinţii nu au solicitat tablete dar speră ca în curând şcolile să înceapă în siguranţă.