Antena 3 CNN Actualitate Schimbări majore pentru anul școlar 2024-2025. Ce trebuie să știe elevii și profesorii

Schimbări majore pentru anul școlar 2024-2025. Ce trebuie să știe elevii și profesorii

clasa scoala getty images
Schimbari majore pentru elevi și profesori. Foto: Getty Images
de Raluca Măndoiu    |    15 Aug 2024   •   11:09

Odată cu începerea anului școlar, de luna viitoare intră în vigoare noi reguli pentru elevi dar și pentru profesori.

Ministerul Educației nu a luat nicio măsură pentru combaterea bulling-ului sau pentru combaterea consumului de droguri în școli, în schimb, își dorește înființarea unei camere de detenție în unitățile de învățământ. Este vorba despre o încăpere în care elevii care deranjează orele să fie ținuți separat și supravegheați de un cadru didactic.

Rămâne de văzut cine va putea supraveghea copiii, în condițiile în care există deja un deficit de personal în învățământ, iar în școli există un singur profesor de serviciu pe fiecare zi.

Pe de altă parte se prevede și scăderea notei la purtare pentru elevii care au mai mult de 20 de absențe nemotivate iar școlarii care au probleme vor fi nevoiți să meargă la consiliere psihologică.

Mai mult decât atât, noile măsuri prevăd un consilier școlar la fiecare 500 de elevi.

Și pentru cadrele didactice apar noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor avea obligația să publice autorizația de securitate la incendiu dar și avizul sanitar, iar profesorii vor avea interdicția de a face meditații cu elevii cărora le predau și la clasă.

Important de văzut este ce se va întâmpla în ceea ce privește bulling-ul din școli, dar și consumul de droguri, în condițiile în care a scăzut alarmant vârsta consumatorilor. Elevii de doar 9, 10 sau 11 ani au ajuns să devină consumatori, însă până acum nu a apărut nici o măsură concretă.

Alte schimbări sunt încă la stadiul de proiect, cum ar fi modificarea calendarelor pentru susținerea examenelor naționale și a bacalaureatului. Mai exact, Ministerul Educației dorește ca bacalaureatul să aibă loc mai devreme, probele scrise să fie la începutul lunii iunie, astfel încât să fie evitate temperaturile crescute din timpul verii, iar probele orale să fie susținute încă din iarnă, mai exact din luna ianuarie.

Mai mult decât atât, elevii și părinții vor putea vedea lucrările de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat înainte de a face contestație.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Bacalaureat elevi profesori nota purtare
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close