Antena 3 CNN Actualitate Schimbări majore în programul ”Prima casă”. Ce avans vor da românii pentru o locuință nouă

Schimbări majore în programul ”Prima casă”. Ce avans vor da românii pentru o locuință nouă

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:20 11 Sep 2020 Modificat la 11:20 11 Sep 2020
Schimbări majore în programul ”Prima casă”. Ce avans vor da românii pentru o locuință nouă
Sursa foto: Pexels

Este vorba despre un proiect de lege pe care parlamentarii se pregătesc să îl depună chiar săptămâna viitoare în Parlament, un proiect prin care se dorește reducerea avansului pentru cei care care își vor achiziționa o locuință cu o valoare mai mare de 70.000 de euro prin programul guvernamental numit ”Noua Casă”. 

În acest moment, avansul pentru locuințele mai scumpe de 70.000 de euro, care se încadrează până la 140.000 de euro, este de 15%, iar parlamentarii doresc să îl reducă la 10%.

Potrivit surselor, acest proiect de lege are șanse mari să treacă de Parlament, având în vedere că și social-democrații își doresc o astfel de măsură.

Inițiativa va fi discutată săptămâna viitoare în Comisia Buget-Finanțe din cadrul Camerei Deputaților, după care urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru vot. 

”Prima casă” s-a schimbat în ”Noua casă”

Românii își pot cumpăra o locuință prin programul "Noua Casă" încă din data de 15 august. Guvernul a făcut o serie de modificări la acest program, printre cele mai importante numărându-se creșterea plafonului maxim la 140 de mii de euro. În cazul unui astfel de credit, crește și avansul.

Plafonul maxim de 140 de mii de euro valabil pentru "Noua Casă" e mai mult decât dublu față de cel de la Prima Casă. E valabil doar pentru achiziția unei locuințe mai noi de cinci ani. Avansul pentru acest tip de credit crește până la 15%.

Românii care doresc să cumpere o casă cu un avans de 5% pot face acest lucru și prin programul "Noua Casă". Plafonul maxim pentru acest avans de 5% este ceva mai mare, de 70.000 euro și poate fi accesat doar pentru achiziția unei locuințe vechi.

Dacă vorbim despre apartamente vechi, procentul de garantare a crescut de la 40% la 50%. În cazul locuințelor noi, procentul de garantare a ajuns de la 50% la 60%.

Însă, cei care vor să aplice pentru un astfel de credit trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care confirmă că nu dețin o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. Dacă beneficiarul deține deja una, aceasta trebuie să fi fost achiziționată printr-un alt program, nu prin Prima Casă. Cei care achiziționează o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.

Ce tipuri de locuinţe pot fi cumpărate prin programul "Noua Casă"

Persoanele care apelează la programul Noua Casă pot achiziţiona următoarele categorii de locuinţe:

  • locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
  • alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) şi b).
×
x close