Antena 3 CNN Actualitate Schimbările legislative generează haos în domeniul dezvoltării imobiliare. Marii investitori cer garantarea predictibilității

Schimbările legislative generează haos în domeniul dezvoltării imobiliare. Marii investitori cer garantarea predictibilității

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:17 30 Dec 2023 Modificat la 15:17 30 Dec 2023
dezvoltare imobiliara
Schimbările legislative generează haos în domeniul dezvoltării imobiliare. Marii investitori cer garantarea predictibilității Sursa foto: freepik.com

Reprezentanţii Asociației Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari dezvoltatori imobiliari din țara noastră, cer o reglementare detaliată a regimului terenurilor, privind scopul construirii.

"Nu suntem de acord cu multe derogări. De altfel, cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că legislația de astăzi nu permite foarte multe derogări.

Derogările înseamnă că pot să cer, eventual, 20% în plus față de ceea ce îmi permite regulamentul local de urbanism", a spus Antoanela Comșa, membru în consiliul director AREI.

Experţii atrag atenţia că schimbările legislative din domeniul dezvoltării imobiliare aduc şi mai mult haos în acest domeniu.

Citește și: S-a deschis circulația pe încă o porțiune a Autostrăzii de Centură București. Anunțul ministrului Transporturilor

Şi oamenii de rând pot fi afectaţi, nu doar dezvoltatorii imobiliari. De exemplu, dacă o familie vrea să își ridice o casă, obține certificat de urbanism şi respectă integral toate prevederile autorizației, se poate constata, ulterior, că 10 metri pătrați din terenul pe care a fost ridicată casa se află în raza unui monument.

Așadar, din neglijența unui funcționar, pentru autorizație nu s-a cerut și avizul de la Ministerul Culturii, ceea ce duce la anularea autorizației.

În ceea ce priveşte Capitala, membrii AREI spun că pentru o dezvoltare urbană corectă, este important să existe posibilitatea inițierii unor derogări, ținând cont de limitele legislative și de PUG.

"Actuala reglementare care a condus la blocajele pe care le știm cu toții prevede faptul că atât PUG-ul cât și PUZ-urile se aprobă la nivelul Primăriei București, prin Consiliul General.

Propunerea pe care o face AREI, şi nu numai AREI, este de a  debloca această situaţie și de a asigura o eficiență crescută în materie urbanistică,  prin transferul PUZ-urilor la nivelul primăriilor de sector", a spus Robert Ioniță, membru fondator AREI.

×
TOP articole
x close