Antena 3 CNN Actualitate Schimbări în învăţământ: Liceu de trei ani, portofoliu educaţional şi examene pe calculator

Schimbări în învăţământ: Liceu de trei ani, portofoliu educaţional şi examene pe calculator

1 minut de citit Publicat la 11:31 11 Mar 2010 Modificat la 11:31 11 Mar 2010
Schimbări în învăţământ: Liceu de trei ani, portofoliu educaţional şi examene pe calculator
Învăţământul românesc este într-o continuă reformă, pe principiul ministrul şi schimbarea. An de an, elevii şi profesorii sunt bulversaţi din cauza modificărilor, care mai de care mai inventive. Ultima găselniţă este a ministrului Daniel Funeriu. Învăţământul va fi obligatoriu până la 16 ani, clasa a IX-a trece la gimnaziu, iar elevul va fi evaluat pe baza unui aşa-numit "portofoliu educaţional", nu doar prin examene.

Evaluarea elevilor ar urma să se facă pe baza unui portofoliu educaţional. Astfel, în dosarul fiecărui elev vor fi trecute notele, dar şi o remarcă scrisă a profesorului despre rezultatele obţinute de acesta de-a lungul timpului.

În plus, elevii de gimnaziu vor da o probă practică de utilizare a calculatorului. Testul nu ar trebui să le pună probleme, pentru că noua lege prevede introducerea cursurilor de specialitate la clasele V-IX, a declarat consilierul ministerial Melania Vergu, pentru Gândul.

Şi forma actuală a examenului de bacalaureat ar putea fi schimbată, începând cu anul următor. Noul proiect al legii învăţământului prevede două probe scrise în loc de trei. Ministrul Învăţământului intenţionează să renunţe la cea de-a treia probă scrisă, care constă în proba pe care elevul şi-o alege din cadrul specializării pe care a parcurs-o.

Din anul şcolar 2011-2012, bacalaureatul ar putea avea probe scrise doar la română şi la matematică sau istorie (în funcţie de profilul liceului), fiind păstrate, totodată, testele de competenţe din cursul anului.

Dacă proiectul legii educaţiei propuse de actualul ministru va primi aprobarea Guvernului, atunci învăţământul va fi obligatoriu până la vârsta de 16 ani. Dascălii sunt, însă, sceptici când vine vorba de punerea în aplicare a acestei măsuri.

În două săptămâni, Legea Educaţiei va fi prezentată Executivului. După o primă lecturare, proiectul de lege va fi supus dezbaterii publice timp de o lună. Primele efecte ale noii legi a Educaţiei ar putea să se vadă din toamnă, odată cu începerea anului şcolar.



Antena3.ro

×
x close