"Solicitarea de amânare a coplăţii a fost transmisă fără să fie stabilit şi un termen până la care această plată să fie amânată", au arătat sursele citate. Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi. La începutul lunii august, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte că asiguraţii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate atât prin spitalizare de zi, cât şi prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul facultativ în asistenţa medicală spitalicească, cu excepţia serviciilor medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.
Astfel, pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I şi I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II şi II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV şi 20 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.
În unităţile care sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi şi care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.