Antena 3 CNN Actualitate Schimbarea majoră privind desemnarea premierului. Ce prevede noua Constituţie

Schimbarea majoră privind desemnarea premierului. Ce prevede noua Constituţie

1 minut de citit Publicat la 17:27 10 Iun 2013 Modificat la 17:27 10 Iun 2013
Schimbarea majoră privind desemnarea premierului. Ce prevede noua Constituţie
Foto: Agerpres
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat amendamentul USL potrivit căruia preşedintele îl desemnează drept candidat la funcţia de premier pe reprezentantul propus de partidul, respectiv alianţa politică care a participat la alegeri şi a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare. Amendamentul USL a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" şi o abţinere, informează Mediafax.

Articolul 103, alineatul (1), care în Constituţia actuală are următorul conţinut: "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament" va fi modificat şi va avea următorul cuprins: "Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică care a participat la alegeri, care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor".

Articolul mai prevede şi că, în cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de premier pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică care a participat la alegeri şi care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Articolul 103, alineatul (1) va avea următoarea completare: "În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică care a participat la alegeri, care a obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor".

Iniţiatorii unei moţiuni de cenzură, obligaţi să propună candidat pentru poziţia de premier


Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat şi un amendament al USL în ceea ce priveşte moţiunile de cenzură. Iniţiatorii unui astfel de demers de demitere a Guvernului trebuie să facă în acelaşi timp şi propunerea de candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

Amendamentul completează Legea fundamentală în ceea ce priveşte procedura de iniţiere a moţiunii de cenzură.

"Semnatarii moţiunii de cenzură vor propune o persoană drept candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar aceasta va fi însărcinată de preşedinte cu formarea unui nou Guvern, în cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată", a fost amendamentul adoptat, după ce a fost prezentat de senatorul PSD, Ioan Chelaru.

×
x close