Astfel, şoferii care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis de conducere și vor produce un accident mortal nu vor mai putea să scape de închisoare.
Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va dispărea în cazul şoferilor care deși au consumat alcool sau droguri ori nu dețin permis de conducere s-au urcat la volan și au produs un accident mortal.
Codul penal va fi modificat, după cum apare în proiectul legislativ trecut recent de Parlament, astfel că nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier.
Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.
Citeşte şi: Schimbări pentru şoferii cu permis categoria B. Titi Aur: "Personal, cred că se va dovedi a fi o greșeală"
În prezent, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:
- pedeapsa aplicată este numai amenda;
- aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților, potrivit avocatnet.ro.
România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
În prezent, un conducător auto care lovește mortal un om riscă între 2-7 ani de închisoare.
Pentru că în acest caz Camera Deputaţilor a fost for decizional, proiectul a fost trimis președintelui, pentru promulgare şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.