Georg Oberreiter, adjunct al șefului misiunii diplomatice austriece, a spus că Folie se află în Austria, "într-un concediu planificat de mult timp".
El nu a precizat de când a intrat șefa misiunii diplomatice în concediu.
Gerog Oberreiter a fost întrebat de ziariștii români cu privire la decizia de săptămâna trecută a țării sale, care s-a opus intrării României în spațiul Schengen.
"Nu pot să-mi explic", a fost răspunsul acestuia.
În paralel, România își continuă eforturile diplomatice pentru accederea în spațiul de liberă circulație, chiar dacă la nivelul acestui an intrarea în Schengen nu mai pare realizabilă.
Iohannis merge la Consiliul European și și-a planificat să discute cu cancelarul austriac Nehammer
"Președintele Iohannis merge săptămâna aceasta la Bruxelles, la Consiliul European. Iohannis a spus că va pune în discuție votul de săptămâna trecută în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) prin care Austria a blocat intrarea României în Schengen.
Președintele român ar urma să poarte o discuție cu cancelarul austriac.
Până atunci, astăzi a avut loc la București o întâlnire a ambasadorilor statelor UE în România, eveniment la care a participat și președintele României. A ieșit în evidență lipsa ambasadoarei austriece, Adelheid Folie.
Aceasta ar fi deja în Austria, într-un concediu planificat de mult timp. Austria a fost reprezentată, astfel, de adjunctul șefului misiunii diplomatice de la București.
Cât privește șansele de a întoarce rezultatul votului de joia trecută, din Consiliul JAI, acestea se anunță destul de mici.
Ar însemna organizarea unui alt Consiliul extraordinar JAI, în condițiile în care Austria a anunțat că își menține opoziția la aderarea României.
Ceva mai multe șanse ar putea fi la Consiliul JAI din luna martie anul viitor, dacă noua președinție suedeză a UE va accepta să repună în discuție această temă - a aderării României la Schengen. Dacă, nu rămâne Consiliul JAI din toamnă, sub președinția spaniolă a UE, în condițiile în care Spania este un susținător al aderării țării noastre la Schengen", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.
Premierul Ciucă: "Relațiile bilaterale între România și Austria vor coborî la nivelul însărcinatului cu afaceri"
Relațiile bilaterale România - Austria, foarte bune până recent, vor scădea până la nivelul însărcinatului cu afaceri externe al ambasadei de la Viena.
Un anunț în acest sens a fost făcut săptămâna trecută de prim-ministrul Nicolae Ciucă.
El a reamintit că ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară.
"I-am cerut ministrului de Externe să-l convoace pe ambasadorul Austriei la București pentru a ne exprima protestul pentru această decizie de neînțeles, o decizie neașteptată.
Trebuie subliniată relația bilaterală, istorică, pe care o avem cu Austria și care până acum câteva zile decurgea cât se poate de bine, iar acum s-a întors la 180 de grade.
De asemenea, tot prin Ministerul Afacerilor Externe, a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultări și, în atare condiții, nivelul relațiilor noastre va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe al ambasadei noastre la Viena", a spus Ciucă, vineri, la o zi după veto-ul Austriei.
Foto: ambasadoarea austriacă la București, Adelheid Folie (stânga) și adjunctul șefului misiunii diplomatice, Georg Oberreiter (dreapta)