Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că respinge propunerea de premier pe care a primit-o de la PDS şi ALDE, respectiv pe Sevil Shhaideh. În acest caz, preşedintele aşteaptă o nouă propunere din partea PSD şi ALDE, scrie Capital.ro.
Potrivit Constituţiei, sunt două scenarii cu impacte economice majore în sensul negativ, care ar putea fi puse în scenă de războiul politic dintre cei doi lideri.
Rezultatele lipsei de înţelegere între partide şi preşedinte în legătură cu viitorul ocupant de la Palatul Victoria pot fi drastice pentru fiecare din cei doi actori constituţionali: dizolvarea Parlamentului şi suspendarea preşedintelui. Dacă nu se ajunge la o înţelegere, partidelor li se poate impune un premier, pe care il pot însă respinge în Parlament de două ori.
Dacă persoana respectivă este respinsă de două ori, preşedintele dizolvă Parlamentul şi se fac alegeri anticipate.Aceasta este strategia pe care i-o lasă la îndemână Constituţia şefului statului.
Și Parlamentul are armele sale, adică demararea procedurii de suspendare a preşedintelui, pe acest motiv. Un scenariu posibil ar fi acela ca Parlamentul, iî intervalul dintre prima respingere a propunerii de premier şi o a doua nominalizare, să demareze procedura de suspendare a preşedintelui. La fel, este posibil ca legislativul să înceapă suspendarea şi după ce a acceptat, ameninţat fiind cu dizolvarea, propunerea preşedintelui pentru postul de şef al guvernului.
Ambele scenarii pot aduce consecinţe economice dezastruoase, în principal pe cursul de schimb euro leu, potrivit Capital.