Conservele de carne de vită
retrase de la vânzare în Marea Britanie conţineau urme de ADN cabalin, şi nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, anunţă firma producătoare, Scandia Sibiu.
Potrivit unui comunicat de presă remis
Mediafax, conservele de carne de vită retrase de pe piaţă din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice de Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară, provin de la Scandia Food şi fac parte din lotul 13.04.C.
"Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme", se arată în comunicat.
Reprezentanţii societăţii "ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume
urme de ADN de cal şi
conţinut de carne de cal".
"În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food", se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, "la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare".
"Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", mai scriu oficialii Scandia în comunicat.
În plus, aceştia precizează că folosesc în procesul de producţie a conservelor de carne de vită "exclusiv materie primă din această specie", situaţia actuală fiind "prima cu care se confruntă în întreaga istorie de peste 90 de ani" a companiei.
Potrivit documentului, pentru siguranţa consumatorilor şi pentru a respecta atât legislaţia naţională aflată în vigoare, cât şi pe cea internaţională, Scandia a implementat mai multe standarde de management al calităţii şi siguranţei alimentului.
Potrivit datelor oferite de reprezentanţii societăţii, Scandia Food este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de conserve din ţară, având 650 de angajaţi. În 2011, Scandia a inaugurat o nouă fabrică la Sibiu, în care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrică ce respectă toate normele de siguranţă.