Mai mulţi evazionişti braşoveni au intrat în 2009, în vizorul procurorilor DIICOT. Sunt suspectaţi de contrabandă cu produse petroliere. Afacerile acestora au fost protejate timp îndelungat, spun procurorii, chiar de şeful Fiscului din România:
"Din eşalonul de conducere şi consiliere (al grupării cercetate - n.r.) face parte şi şeful ANAF, Sorin Blejnar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi interven ţiilor la autorităţile competente din teritoriu ar fi pretins 3 milioane de euro, sumă ce urmează să-i fie virată într-un cont la o bancă din străinătate", spun anchetatorii.
Alt scandal, alte acuzaţii. Un million de euro! Atât ar fi pretins avocatul Marius Stăncescu unui om de afaceri italian în schimbul protecţiei oferite de şeful ANAF. Italianul avusese ceva probleme cu Fiscul din România şi intenţiona să deschidă o fabrică de ţigarete. El le-a povestit procurorilor DNA cum Stăncescu i-a promis atât protecţia lui Blejnar şi ce preţ trebuia plătit. De afacere nu era străin nici şeful Vămilor de la acea vreme, Viorel Comaniţă. Şi el îşi lua, potrivit lui Antonelo Celestini, o parte din şpagă.
Şi Cornel Costea, fostul şef al Vămii PLoieşti, arestat pentru luare de mită, a dat şi declaraţii interesante despre şeful Anaf. Atât la DNA dar şi în faţa instanţelor de judecată. El a recunoscut că împărţea şpaga cu şefii de la Bucureşti:
T: Blejnar, destinatarul mitei?
"In ianuarie 2011 am primit suma de 90.000lei din care mie mi-au revenit 30.000lei, restul împărţindu-i cu vameşi şi alte persoane, ca P.P. şi P.S., bani care, după ştiinţa mea ajungeau la preşedintele S.B (sunt iniţialele preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar)"
Un alt dosar cu greutate în care s-a vehiculat numele lui Sorin Blejnar a fost cel al returnării de TVA de 60 de milioane de euro, escocherie încercată de afaceristul Said Baaklini. Aflând de ancheta DNA în cazul său, Baaklini a fugit din ţară. Prins în Bulgaria, a fost adus în ţară, ţinut două luni în arest şi eliberat. El ceruse o returnare de TVA de 60 de milioane de euro, invocând o tranzacţie fictivă cu UCM Reşia privind exportul unor motoare în Guineea. În timpul scandalului, Blejnar a recunoscut public că s-a interesat personal de stadiul returnării de TVA dar şi faptul că se ştia cu Baaklini de mai mulţi ani.
Un al dosar cu iz de corupţie a adus în atenţie numele şefului Fiscului. 130 de mii de euro a plătit un inspector vamal de la Halmeu pentru a obţine şefia Vămii pentru câteva luni. Banii s-au dat printr-un om de afaceri din Cluj, apropiat al PDL. Negocierile s-au făcut cu şeful Vămilor din România, de la acea vreme, Traian Mărginean. Ordinul de numire a fost semnat de Sorin Blejnar. Definitivarea în funcţie a vameşei ar fi costat alte 300 de mii de euro în plus. În acest caz, cercetările l-au ocolit pe preşedintele Anaf. Poate şi din cauza legăturilor directe cu partidul de la putere menţionate de anchetatorii DNA în rechizitoriu.