Antena 3 CNN Actualitate Scandalul traficului de celule: Persoanele reţinute, arestate preventiv pentru 29 de zile

Scandalul traficului de celule: Persoanele reţinute, arestate preventiv pentru 29 de zile

Scandalul traficului de celule: Persoanele reţinute, arestate preventiv pentru 29 de zile
20 Iul 2009   •   16:43

Cele trei persoane reţinute sub acuzaţia de trafic de celule umane, în scandalul de la clinica Sabyc, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Conform comunicatului de presă remis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) către Antena3.ro, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ? Serviciul Teritorial Bucureşti (DIICOT) au început urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore a celor implicaţi. Astfel, M. Harry, M. Yair şi B. Cecilia, din Bucureşti sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de trafic de celule de origine umană, pentru obţinerea de venituri.

Inculpatul M. Harry, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător ?de facto? al unei clinici private din Capitală, a pus bazele unei activităţi infracţionale în scopul obţinerii unor sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic.

În realizarea activităţii infracţionale, inculpatul a beneficiat de sprijinul nemijlocit al fiului său, M. Yair, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, respectiv învinuiţii L. Natan, Z. Genia, precum şi cu alte persoane.

Citeşte comunicatul IGPR (pdf)

B. Cecilia îndeplinea formalităţile care presupuneau asigurarea cazării medicilor, beneficiarilor tehnicilor de fertilizare în vitro şi racola direct sau prin persoane tinere, care erau dispuse să fie supuse tratamentului de stimulare ovariană şi prelevare de ovocite.

Femeile supuse traficului primeau între 800 şi 1.000 de lei

Gruparea infracţională avea ca scop identificarea unor cupluri din strainatate dornice să fie beneficiarele tehnicii de reproducere umană asistată, din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală. O altă ţintă a infractorilor consta în racolarea unor persoane de origine română, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani care, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 si 1.000 de lei, erau de acord să doneze ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare ?în vitro? şi să se supună procedurii medicale care implica stimularea ovariana pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor.

Pe parcursul activităţii persoanelor implicate au mai aderat şi alte persoane, iar faţă de 22 dintre acestea procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus începerea urmăririi penale.



La momentul descinderii în clinică, anchetatorii au depistat 30 de persoane pregătite pentru realizarea fertilizării ?în vitro?. Embrionii care urmau să fie implantaţi au fost obţinuţi în cadrul clinicii, ca urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant, care se ocupă cu acreditarea acestei activităţi.

Trei persoane reţinute, dar şi două maşini de lux şi 200.000 de euro

Prin ordonanţele emise de procuror, la data de 20 iulie 2009, au fost reţinuţi pentru o perioadă de 24 de ore inculpaţii M.Harry, M.Yair şi B. Cecilia.

Faţă de învinuiţii L. Natan si Z. Genia, procurorii le-au interzis să nu părăsească ţara, în timp ce toate celelalte persoane puse sub acuzaţia de învinuire urmează să fie cercetate în stare de libertate, iar în cadrul anchetei au fost reţinute două autoturisme de lux şi 200.000 de euro.

Activitatea grupării a fost documentată şi probată de procurorii D.I.I.C.O.T., în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi Serviciului Român de Informaţii.

Cercetarile continuă pentru stabilirea întregii situaţii şi pentru depistarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.

Antena3.ro


×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close