Scandalul drugtestelor a făcut prima victimă. După două luni de schimbări şi bâlbe în noile reglementări, şefa de la Direcţia Rutieră din Poliţia Română a plătit cu funcţia. A fost mutată pe o poziţie inferioară, ca şef al Poliţiei Ilfov. În spatele mutărilor din Poliţie rămân însă foarte multe probleme ale noilor reglementări. Un răspuns oficial venit de la Ministerul Sănătăţii ne arată care sunt cifrele de la medicii legişti.
Într-un răspuns oficial primit de la Ministerul Sănătății, putem vedea câte dintre testele făcute în stradă au fost confirmate de către medicii legii.
Și cea mai mare problemă o regăsim la Institutul Național de Medicină Legală, unde 68 de șoferi au fost confirmați pozitiv în urma testărilor pentru consumul de droguri din 235 de șoferi.
La INML Iași, 19 șoferi au fost confirmați pozitivi în perioada 29 iunie - 22 iulie 2024 din 29.
La INML Timiș, 25 de șoferi au fost confirmați pozitiv la droguri din 54, adică jumătate, iar la INML Târgu Mureș, șapte șoferi au fost confirmați pozitiv. Nu știm din cât, pentru că Ministerul Sănătății nu a precizat.
În celelalte centre, de exemplu, la Cluj, 49 de șoferi au fost confirmați pozitiv din 67, iar la Vrancea trei șoferi din 10, adică o treime.
La Bistrița, 11 șofer din 13 au fost testați pozitiv, iar la Neamț 16 din 25, a răspuns oficial Ministerul Sănătății.
Tot Ministerul Sănătății spune: „Precizăm că metoda de testare folosită a fost determinarea în sânge și urină”, însă Ministerul nu a precizat și ce fel de teste s-au făcut la Medicină Legală, dacă vorbim tot despre teste rapide, calitative și nu cantitative, așa cum au cerut medicii legiști în nenumărate rânduri.